България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Откриването на "Воден проект" на Димитър Солаков ще бъде на 5 май

Видеоинсталацията от 12 монитора (16:9 HD), които показват различни водни източници, ще може да бъде видяна до 16 май

02.05.2016 | 11:00 Редактор: Ирина Георгиева
Откриването на

На 5 май в 18:30 в Полуетаж-Изток в НДК ще бъде откриването на "Воден проект". Това анонсира художникът Димитър Солаков в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. 

Самият проект не е нов, отбеляза Солаков и уточни, че е започнат през 2012 г., завършен е през 2014 г., но към момента не е имал възможност да го реализира заради техническите изисквания.

"Воден проект" е видеоинсталация от 12 монитора (16:9 HD), които показват различни водни източници - от чешма в подземен гараж до река във Витоша, уточни художникът. Местата, които той представя, са открити случайно. Солаков ги е заснел докато се е разхождал. По думите му някои от видеата не са визуални приветливи.

"Целта е по-скоро хората да получат някакво усещане за силата на водата, тъй като тези видеа са със звук и когато се смеси този звук от 12 водни източника става една голяма водна какафония, която е много въздействаща и мощна. Може би се надявам човек да усети водата в предвид на това, че самите ни тела са изградени основно от вода", добави Солаков.

"Воден проект" ще може да бъде видян до 16 май на Полуетаж-Изток в НДК като част от "Салон на изкуствата". 

Димитър Солаков не изключи и възможността за още съвместни проекти с баща си Недко Солаков. Той уточни, че към момента имат два -  "The Abyss, with Warnings (or How to Convince my Son that This is a Dangerous Name for a Music Club and I Don't Have Friends, Too)" и Сантиментална изложба.