България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България не трябва да се отказва от претенциите си към Турция

Желанието на страната ни е да развива добросъседски взаимоотношения, но не трябва да се отказва от правата си, заяви Красимир Премянов

14.04.2016 | 09:35 Редактор: Ирина Георгиева
България не трябва да се отказва от претенциите си към Турция

България винаги е била балансьор на толерантност и на желание да поддържа добросъседски отношения със своите съседи, което е правилна и принципна политика. В един момент тя губи възможности за паритет в това отношение, тъй като всичките й съседи по някакъв начин претендират за нещо българско. Всеки пренебрегва, че е взел част от българските територии. 

Това коментира Красимир Премянов от Съюза на тракийските дружества в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

По думите на експерта много очевидни станаха претенциите на Румъния към страната ни. Северната ни съседка неотдавна говореше за преселници, власи в България. Това е безумие, смята Премянов и припомни, че ако се върнем назад към историята Румъния не е искала Северна Добруджа, защото е била изцяло българска.

Това се отнася и за Гърция, посочи Премянов. По думите му обаче с нея имаме добри взаимоотношения до някаква степен като европейски държави, "но да не забравяме, че цялото Беломорие е било българско, а сега там няма нито един българин".

Да не говорим, че голяма част от териториите са останали извън България в западна посока, добави още той.

Премянов обърна поглед към Турция - "там, където е Южна Тракия, от която са загубили своето имущество, живот, ако щете и родина част от българските граждани и техните потомци. На практика 1913 г. е извършен геноцид. Над 60 хил. души са жестоко убити от всички възрасти. Над 300 хил. души са изгонени, а Турция е в нарушение на Лондонския договор, който признава Източна Тракия за българска".

Цялото желание на българската държава и страна е да развива добросъседски взаимоотношения, но никога не трябва да се отказва от правата си да защитава правата на тези хора, повтори експертът и добави, че от една страна историята помни жертвите, които е предала България, за да я има.

"За Беломорска Тракия по-скоро е решен въпроса, защото Кралство Гърция и България са го разреши. Одринска Тракия, но това е много широко понятие, в което е влизала и част от Македония", поясни още той.

Източна и западна Тракия

"Западна Тракия - от Марица на запад е някаква компенсация за прогонването на българите оттам. Турция запазва много сериозни претенции и те нарастват много към българите и единственият основателен коз, който България има е "защитете, признайте и си извинете за геноцида над българите в Тракия и решете въпроса с обезщетяването на техните имена, защото 3 млн. дка, заграбени от тях ги правят европейска държава, а всички Велики сили според Лондонския договор са признали това за българска територия. Това е дълг на България да защити интересите на съгражданите си", коментира още Премянов.

"Стъпка по стъпка се прилага Неоосманистката стратегия на Турската държава в сегашното ръководство, което се видя с тяхното последно изявление на техния официален представител, който присъства на учредяването на тази партия, който заяви, че там, където някой ползва турски език е турска територия, част от Турция", заяви Премянов по повод учредяването на ДОСТ.

Според него това изисква много остра реакция и самата партия, ако е говорила на турски - има Конституция в България. Той смята, че народните ни представители имат право да представят пред Конституционния съд искане срещу тази партия дали съответства на Конституцията. Той смятам, че не съответства.

Има нарастване на елементи на радикален ислям и не може да се позволи да се използва сред избирателите, защото е опасно за националната сигурност, коментира още Премянов.

Много фактори има за това, че липсва интеграция, посочи Премянов. Според него трябва да се отдели специално внимание на тези региони, където има икономическо изоставане.

Няма достатъчно институции и културни сфери, в които можем да възстановим интегритета на българското съществуване и всички националности трябва да се борят за интереса на българското общество, добави той като уточни, че това е и задачата на Съюза на тракийските дружества.

Ситуацията в Македония

Не трябва да се допуска по-нататъшна ескалация на напрежението в Македония, подчерта Премянов. Той мисли, че национално отговорните политици на страната трябва да отидат на демократичното решение - предсрочни избори, след като са изтървали момента за дебат и дискусии.

"Звучи шаблонно, но друго решение не виждам. Има опасност да се пролее кръв, а това ще бъде с тежки последици", посочи той.

Македония е изключително тежка тема за България, добави той. По думите му македонците са ни повече от братски народ и във всяко едно отношение България е заинтересована и трябва да помогне, за да спре тази ескалация.

Чуйте целия разговор в следващото видео: