България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Омбудсманът: Потребителите на Топлофикация получават рекетьорско отношение!

Гражданите да търсят правата си, призова Мая Манолова от ефира на Bulgaria ON AIR

26.02.2016 | 09:15 Редактор: Мария Аладжова
Омбудсманът: Потребителите на Топлофикация получават рекетьорско отношение!

Над 15 млн. лева е събрала Топлофикация от потребителите, заяви омбудсманът Мая Манолова в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. 

Само за изминалата 2015 г. броят на заведените дела от страна на Топлофикация са хиляди:

"Става дума за 21 600 хил. столичани, срещу които са започнати, дела от Топлофикация за 2015 година. В тези производства Топлофикация е поискала минимум 300 лв. пред съд, 350 лв. пред частен съдебен изпълнител и тези, които са си позволили да възразят, че не дължат тази сума ще платят още 300 лв. в исковото производство", посочи Манолова.

Основният проблем с предоставянето на обществените услуги според нея, е прекомерната злоупотреба с правните институции у нас.

"Топлофикация по дефиниция следва да предоставя на хората една социална услуга, която е от първа необходимост. Вместо тази социална обществена услуга те получават рекетьорско отношение", коментира омбудсманът. 

"За съжаление подобни действия си позволяват и Софийска вода, мобилните и телекомуникационните оператори", добави още тя. 

Попитана какво трябва да се промени в начина, по който работи Топлофикация, Манолова посочи, че дружеството се нуждае от актуализация на базата данни. От там, по думите ѝ, се завъртал порочният кръг със събиране на дългове и завеждане на дела срещу клиенти, които често не са осведомявани за своята задлъжнялост към дружеството: 

"Гражданинът изобщо не разбира за какъв период е неговият дълг, кога е даден на арбитражен съд, кога е бил осъден... В случаите, когато гражданин е получил обаждане, трябва незабавно да изясни тази ситуация. Неполучаването на съобщения и призовки и тяхното неглижиране е най-лошото което може да направи един гражданин", подчерта Манолова.

Предстои да бъдат предложени промени в Закона за международния търговски арбитраж и в Закона за защита на потребителите, каза още омбудсманът. 

По думите ѝ в момента арбитражните съдилища се създават без всякакви правила. Липсва задължение да се пази архив, както и правила, чрез които да обединяват страните по делото. 

"Хората се чувстват беззащитни и ощетени от държавата. Това очевидно е връщане към едни стари времена. В част случаите с ощетените клиенти, те са минали през арбитражен съд", обясни Манолова.

Целият разговор с Мая Манолова - във видеото!