България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Агресията над лекари сред рисковете на професията у нас

Охраната на лекарите от Спешна помощ е била договорена през 2014 г., заявиха от здравното министерство

09.02.2016 | 12:48 Редактор: Мария Аладжова
Агресията над лекари сред рисковете на професията у нас

Отново зачестяват случаите на агресия към медиците от спешните отделения. Последният случай е от началото на февруари, когато пиян мъж рани с нож лекар от пловдивската Спешна помощ.

Въпросът за предоставяне на охрана на лекарите е бил повдиган многократно, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR доц. Спас Спасков. По думите му в миналото се е стигнало до договореност между медиците и МВР.

Междувременно от здравното министерство съобщиха за Bulgaria ON AIR, че през декември 2014 г. Петър Москов и тогавашният вътрешен министър Димитър Вучков са се споразумели за осигуряване на охрана на служителите на Спешна помощ.

По думите на Спасков обаче проблемът е обществен и проявите на агресия не са рядкост и в ежедневието на редовите граждани. В същото време има несъответствие между исканията на медици и граждани и ресурсните възможности на държавата, убеден е той. 

В подкрепа на думите си Спасков посочи, че вероятността да се направи охрана на всяка линейка е минимална, тъй като има недостиг на полицейски служители.

"Обществото непрекъснато протестира срещу бюджета на МВР и срещу бройката полицаи. А от друга страна искаме те да са съвсем близо до нас - неща, които са невъзможни", каза той. 

Целият разговор по темата - във видеото!