България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Г. Харизанов: Новият политически сезон ще продължи с константно напрежение

Гроздан Караджов заяви, че депутатите от гражданската квота застават зад всички реформи, под които са се подписали

13.01.2016 | 10:37 Редактор: Ирина Георгиева
Г. Харизанов: Новият политически сезон ще продължи с константно напрежение

Новият политически сезон ще продължи с константно напрежение. Това прогнозира Георги Харизанов от Института за дясна политика в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според него в момента България се намира в един обърнат политически модел.

"В цял свят нормалното е опозицията да иска избори, а властта да се е вкопчила и да се бори всячески за нея. В България в момента се намираме в обратна хипотеза. Борисов постоянно провокира с хипотезата за предсрочни избори и забелязваме моментално отцепление на опозицията, тъй като заради процесите, които текат във всички парламентарно представени партии без изключения не мисля, че някой е готов най-малкото организационно, кондиционно и като рейтинг за едни предсрочни избори, така че напрежение ще има, но ще е до определена граница." - обясни тезата си Харизанов.

ДСБ никъде не са излизали, посочи експертът. По думите му, ако са искали да излязат е трябвало да напуснат парламентарната група и самия РБ.

"Заради силно рестриктивния правилник на настоящия парламент - абсолютно нормално е Кънев, Караджов или Славов да не желаят да напуснат парламентарната група, тъй като това би възпряло дейността им като народни представители. Те ще бъдат в опозиция, която вече няколко пъти са били и това не доведе до сериозни трусове. " - смята Харизанов. 

За изключването на Лютви Местан и неговото освобождаване от поста на председател има основателни причини вътре в самата партия и това е резултат от последните местни избори, посочи Харизанов.

"Не вярвам в опаковката, в която беше поднесено, но по никакъв начин не оспорвам, че проблеми с лидерството в ДПС има, че има отстъпление от знакови, символни общини и например единият от независимите депутати Венцислав Каймакамов, който отговаряше за изборите на ДПС в Пловдив и нямат общински съветник там. Очевидно е основател на претенцията към лидерството на Местан." - посочи Харизанов. 

Местан подаде ръка към десницата, заяви експертът. Според него разговорът за политика ще се измести изцяло в дясното поле на българския политически спектър. 

"Базата върху, която е построена партията на Касим Дал - отричането на битието на агенти на държавна сигурност преди 1989г. прави такова сътрудничество невъзможно. Това, което Радан Кънев каза, че категорично е невъзможно сътрудничество с Местан по всякаква ос, е разбираемо." - добави Харизанов.

Независимият депутат Гроздан Караджов, който излезе в опозиция обяви, че няма да подкрепи БСП, които започнаха да събират подписи за вот на недоверие. По думите му депутатите от гражданската квота застават зад всички реформи, под които са се подписали.

"Имаше много силен знак от преди Нова година от страна на ГЕРБ като не гласуваха "ЗА" за един текст, за който се бяхме подписали и когато този "исторически компромис" бъде предаден от партньора ти - това е знак, че има дефект в междукоалиционните отношения." - добави Караджов.

"Ние казваме, че за всички свестни, за всички качествени и професионални предложения, които подкрепят тези реформи, записани в оригиналното споразумение за управление - тях ще продължим да ги подкрепяме. По-важната новина - ние не искаме срещу това нищо, защото имам чувството, че този документ, който се нарича декларация по-скоро се използва за преброяване на дивите зайци, тоест да се види с колко броя подписи ще се седне, за да се преговаря за постове и облаги. Ние не искаме нищо. Нашите гласове априори ги има правителството за реформите, които вече са разписани и не ни трябват нови документи." - поясни Караджов.

240 народни представители започват новия политически сезон. Той ще бъде още по-фрагментиран, отколкото преди. Ако в края на 2015г. за разнообразието в парламента допринасяха рекордните 8 парламентарно представени сили и съответно 5 независими депутати, то в началото на 2016г. разцеплението в пленарната зала ще бъде още по-осезаемо. За това разцепление допринесоха трусовете в РБ и случилото се в ДПС, което ще пренареди за някои депутати местата в пленарната зала.

От една страна бламираната съдебна реформа, която стана повод за оставката на вече бившия правосъден министър Христо Иванов накара ДСБ и Радан Кънев да излязат в опозицията, което доведе до интересната ситуация - РБ да има двама съпредседатели, от които единият е в опозиция, а другият подкрепя управление, а същевременно в РБ си "съжителстват" едновременно 13 депутати, които подкрепят управлението и 10, които ще бъдат в опозиция.

Още по темата

Разцеплението в ДПС и изключването на доскорошния лидер на Движението Лютви Местан направи така, че мястото на първия ред в пленарната зала, което обичайно заемаше той да се освободи и съответно да заеме някое от местата до независимите депутати на последния ред. 

След Лютви Местан тръгнаха още петима народни представители. Така през новия политически сезон ДПС се сви до 30 народни представители за сметка на независимите, които се увеличават.

Към петимата, които не членуват в парламентарно представена партия Ана Баракова, Велизар Енчев, Георги Кадиев, Венцислав Каймаканов и Айдоан Али се присъединиха и шестимата отцепници от ДПС начело с Лютви Местан - Мариана Георгиева, Муса Палев, Шабанали Дурмуш, Айдоан Али, Венцислав Каймакамов и Хюсеин Хафъзов. Те няма да се присъединят към нито една от другите политически сили в момента заради правилника в НС.