България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проверки за скорост и зимни гуми по празниците

Забрана за ТИР-ове по основните пътища

23.12.2015 | 13:55 Редактор: Ирина Георгиева
Проверки за скорост и зимни гуми по празниците

По празниците "Пътна полиция" ще проверява шофьорите за употреба на алкохол, зимни гуми и превишена скорост. Това заяви пред Bulgaria ON AIR експертът по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ Алекси Стратиев. 

Над 200 000 автомобила се очаква да напуснат столицата на 23 и на 24 декември сутринта. Засилен трафик ще има на изходите на София, по Кресненското дефиле, по пътя към Банско и Пампорово, прогнозира Стратиев. 

Мъглата прави пътната настилка хлъзгава, водачите трябва да спазват дистанция и да карат със съобразена скорост, посъветва бившият шеф на КАТ. 

От 16 ч на 23 декември се забранява движението на тежкотоварни автомобили по основните пътища. Забраната ще важи до 21 ч и ще се прилага за магистралите Тракия, Хемус и Струма, пътят София-Калотина, пътя Русе-Велико Търново, входа на Дунав мост 2.

В неделя, 27 декември, забраната ще влезе в сила от 14 до 21 ч. Същият режим ще се въведе и за новогодишните почивни дни - съответно на 30 декември и 3 януари. 

Ще бъдат създадени специални точки за отбиване на тежкотоварното движение, като на тях ще бъдат ангажирани 50 екипа на "Пътна полиция" и 75 екипа на пътната агенция. Други 200 екипа на полицията ще подпомагат движението с цел то да става максимално бързо и безпроблемно.

Очаква се на 3 януари движението в посока София да е изключително натоварено. От АПИ призоваха шофьорите да карат внимателно и спокойно.