България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Й. Божилов: Над 70% от българчетата не знаят какви рискове и заплахи крие интернет

Младите момичета отговарят на въпроса "Ще излезете ли с непознат?" положително стига да им вдъхва доверие, даде за пример експертът

09.11.2015 | 09:59 Редактор: Ирина Георгиева
Й. Божилов: Над 70% от българчетата не знаят какви рискове и заплахи крие интернет

Над 70% от българчетата не знаят какви рискове и заплахи крие интернет. Това коментира председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му също толкова деца отговарят, че те или техни приятели са били изложени на риск в online пространството.

"За съжаление това, което установяваме е, че 2/3 от младите хора не знаят кои са държавните органи, които са отговорни за политиките и към кого трябва да се обърнат. Междувременно и родителите не са достатъчно наясно какви сайтове посещават децата им - връзката родител-дете в този случай е слаба. Младите хора живеят все повече и повече в интернет и по-възрастните трябва да помислим как да ги защитим." - поясни Божилов.

Върху няколко елемента трябва да се обърне внимание, за да не ставаме свидетели на престъпления, свързани с млади хора заради интернет, смята Божилов.

Киберсигурност и училище

Киберпространството се развива много бързо и дава положителни ползи за хората, но същевременно създава и определени рискове, поясни експертът. Според него трябва да се създадат такива учебни материали и пособия, които да са достъпни както за преподавателите, така и за децата. По този начин може да се създаде култура на поведение в дигиталния свят, смята Божилов.

Българските тийнейджъри прекарват много повече време в интернет, отколкото се считаше - между 4 и 6 часа на ден, поясни експертът. По думите му продължителността зависи много от възрастовата група и поясни, че младежите на 15 - 16 години са online и над 6 часа на ден, но това време значително се съкращава, когато станат студенти или започнат работа.

Семейство и деца

Родителите трябва да работят повече с децата си по отношение на това какви запознанства правят online, съветва Божилов. Според него задачата на по-възрастните е да споделят какви рискове крие дигиталното пространство и как малките трябва да се предпазват.

"Интересно е, че младите момичета отговарят на въпроса "Ще излезете ли с непознат?" положително стига да им вдъхва доверие." - даде за пример Божилов и подчерта, че "има правила на поведение, които трябва да се спазват".

Свидетели сме на добри инициативи от правителствени и неправителствени организации, но това не е вкарано в една обща стратегия и политика, поясни експертът. Според него въпросът е "Какво трябва да се контролира в интернет и доколко той трябва да остане свободна зона за общуване?" - този проблем трябва да се обсъди с властта и с фирмите, но и с младите хора.

Сектор "Киберсигурност"

Не трябва да се счита, че България е изключена от заплахите и няма да бъде атакувана от кибертерористи и престъпници, подчерта Божилов. Според него именно заради това държавата - МС и Съветът за сигурност трябва да инициират приемането на Стратегия за киберсигурност и да се знае кои са органите, как се контролират и какви препоръки се дават към държавните служители и към фирмите. 

Божилов акцентира върху превенцията и как фирмите, услугите и децата да се предпазят, а не да се търси впоследствие какво се е случило и защо.

Чуйте целия разговор в следващото видео: