България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Е. Георгиев: Грешките в Ларгото трудно ще се поправят

При реставрирането на открития музей се строят изцяло нови елементи, които не приличат на оригиналните

14.10.2015 | 09:40 Редактор: Анита Соколова
Е. Георгиев: Грешките в Ларгото трудно ще се поправят

Грешките при реставрацията на Ларгото трудно ще се поправят. Това каза пред камерата на Bulgaria ON AIR журналистът Емил Георгиев. При реставрирането на Ларгото се строят изцяло нови елементи, които не приличат на оригиналните, допълни той.

Сигналите за неправилното реставриране на културния обект започват от социалните мрежи. Емил Георгиев идва веднага на мястото и сам вижда проблемите.

"Нещата не изглеждат никак като старини. Изглежда като бутафория, от която много хора изпадат в еуфория – най-вече в министерството на културата според мен, след като са разрешили да се прави такъв обект. Не изглеждат както би трябвало да изглежда нещо, което е наистина автентично и старинно, и антично. Тези тухли, , които са слагани са чисто нови. Те са подредени и слизат съвсем правилно на ляво и на дясно стъпаловидно." - поясни журналистът.

Според Георгиев изграждането на тези елементи е започнало скоро. Причините – спестяване на пари и време. Новите тухли са използвани, за да предпазват открития музей от атмосферните условия. Георгиев е на мнение, че те обаче не са необходими и при правилна експлоатация обектът не би се разрушил. Журналистът пример с други културно-исторически места у нас, които също са на открито.

"Първо горната част, която е достроена, трябва да прилича на долната, а не да бъде като чисто нова и второ, двете трябва да са ясно разграничени. В Плиска това доколкото знам е постигнато с тънка оловна ивица, която показва – до тук е оригиналното, а нататък е достроеното. Но достроеното е направено като старото. То не изглежда различно." - каза още той.

Още вчера министърът на културата Вежди Рашидов разпореди временно спиране на проекта. Група експерти ще трябва да проверява дейността по реставрирането на открития музей.