България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Международното разследване на КТБ няма да върне парите в трезора

Не е ясно още как ще се определя заплащането на проверката и дали сумата ще зависи от постигнатите резултати, каза в ефира на телевизия България Он Ер Вера Ахундова от сдружение „Ние гражданите“

17.06.2015 | 11:42 Редактор: Радослава Димитрова
Експерти: Международното разследване на КТБ няма да върне парите в трезора

Международната фирма, която е наета да разследва Корпоративна търговска банка, няма да върне парите в трезора, а само ще покаже как са източвани. Това коментираха в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер анализаторите Вера Ахундова и Петър Илиев. Ахундова подчерта, че единствените виновни след резултатите от разследването най-вероятно ще останат квесторите, защото умишлено се прикриват данните около случая. Тя допълни, че все още не е ясно как ще се определи заплащането на наетата фирма и дали то ще зависи от постигнатото. Според експерта банковият надзор на БНБ не е изпълнявал функциите си да следи за злоупотреби с парите на вложителите в банката. По думите й е необходим международен одит на активите и пасивите на КТБ.

Според Илиев последните действия на управляващите около ситуацията с фалиралия трезор нямат никакъв ефект и създаването на Комисията за КТБ е напълно безсмислена. Той уточни, че в момента част от архивите и одиторските доклади на банката ги няма, защото отдавна са унищожени, както повелява закона.