България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

З. Златанова: Сделка между кредиторите и Гърция ще има, но не е ясно на каква цена

Основните договори на ЕС не предвиждат излизане от еврозоната и няма такава процедура, подчерта в ефира на телевизия България Он Ер бившият вицепремиер Занаида Златанова

05.06.2015 | 14:02 Редактор: Радослава Димитрова
З. Златанова: Сделка между кредиторите и Гърция ще има, но не е ясно на каква цена

Гърция ще успее да се договори с кредиторите си, но не е ясна на каква цена. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер бившият вицепремиер Занаида Златанова. По думите й до момента европейските й партньори са направили повече компромиси отколкото Гърция. Според Златанова е ясно, че гръцките граждани са против излизането от еврозоната, но обещанията на СИРИЗА за облекчаване на режима на икономии вече трудно могат да бъдат изпълнени. Основните договори на ЕС не предвиждат излизане от еврозоната и няма такава процедура, уточни бившият вицепремиер. Златанова допълни, че евентуалното напускане на южната си съседка от еврозоната би довело до процес на дезинтеграция, който ще бъде прецедент.  Тя заяви, че възможното преструктуриране на еврозоната на две скорости, би превърнало сегашната общност в Клуб на богатите, където държавите с финансови затруднения остават на второ ниво.

С преструктурирането на дълговете си към Международния валутен фонд Гърция се опитва да изключи фонда от договорката, заяви политологът Георги Проданов. Според него е невъзможно страната да върне всичките си задължения без да стимулира по-висок икономически растеж. Той предвиди скорошно сключване на споразумение с компромиси от двете страни и изключване на МВФ.