България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Масовото българско семейство живее в двустаен апартамент

Перфектното жилище за средното българско семейство има две спални, отделна кухня и хол и голяма тераса, но малко хора могат да си го позволят

03.06.2015 | 11:15 Редактор: Радослава Димитрова
Масовото българско семейство живее в двустаен апартамент

Заради финансовите си възможности средностатистическото българско семейство търси двустаен апартамент, макар да има нужда от тристаен. Това каза пред камерата на телевизия България Он Ер имотният консултант Гергинка Станкова. Честа практика е хората сами да преструктурират жилищата си, като от двустайни ги превръщат в тристайни.

Перфектното жилище за средното българско семейство има две спални, отделна кухня и хол и голяма тераса. Малка част от българите могат да си позволят толкова голям апартамент, затова повечето търсят двустайни, които да преструктурират.

Българите не разполагат с много средства за ново жилище. Едно средно семейство може да отдели около 40-50 хил. евро за нов апартамент.  Хората държат на отделните помещения и затова най-често се търси старото строителство.

Според експерти засега най-търсени са тристайните апартаменти. Парите за ново жилище идват най-често от кредити, спестявания или продажба на друг имот в страната.

От сектора са на мнение, че на пазара на недвижими имоти търсенето нараства, но всичко зависи от доходите на населението. В столицата търсенето на апартаменти надвишава предлагането, но като цяло пазарът успява да задоволи нуждите на гражданите.  Официалните данни на Агенцията по вписванията показват, че за първото тримесечие на годината, в столицата общият брой на сделките за продажби на имоти е нараснал с малко над 30%, а за страната се отчита ръст с малко под 9%. За 2015 г. се очаква поскъпване на имотите с близо 4%.

Подробности вижте в репортажа на Анита Соколова и оператора Тодор Тодоров: