България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Г. Миков: Споразумението с американските централи няма да стабилизира НЕК

Държавният бюджет няма да се натовари от кредита на НЕК, каза в ефира на телевизия България Он Ер бившият изпълнителен директор на дружеството Георги Миков

28.05.2015 | 12:26 Редактор: Радослава Димитрова
Г. Миков: Споразумението с американските централи няма да стабилизира  НЕК

Споразумението с американските централи няма да стабилизира финансовото състояние на Националната енергийна компания, а е само една стъпка към заздравяване на системата. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер бившият изпълнителен директор на НЕК Георги Миков. Според него вдигането на цените на тока за крайните потребители е задължително. Той оправда и исканията на електроразпределителните дружества за повишаване на цените.

Държавният бюджет не би трябвало да се натовари от кредита на НЕК, но банките ще търсят държавна гаранция при отпускането му, уточни Миков. Според него България не трябва да се ангажира с плащането на задълженията на търговските дружества, независимо, че е техен собственик. В момента задълженията на НЕК са между 700 и 800 млн. лева, каза Миков. По думите му ако дружеството не успее да изплати дълговете си, споразуменията няма да бъдат подписани, а заемът ще бъде разсрочен.