България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Б. Данев: Всички социални плащания да бъдат извадени от пенсионно-осигурителната система

2 200 хил. души работещи плащат пенсиите на 2 200 хил. пенсионери, посочи в ефира на България Он Ер изпълнителният председател на БСК Божидар Данев

14.05.2015 | 10:56 Редактор: Радослава Димитрова
Б. Данев: Всички социални плащания да бъдат извадени от пенсионно-осигурителната система
Всички социални плащания трябва да бъдат извадени от пенсионната система, защото не представляват осигуровки, а само социални добавки. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер изпълнителният председател на Българската Стопанска Камара Божидар Данев. По думите му инвалидните пенсии са основният проблем в сектора и за тях държавата доплаща над 1 млрд. 300 млн. лева. Данев допълни, че финансовият дефицит на НОИ може да се преодолее с ръст на икономиката и увеличаване на инвестициите. Според него нарастването на чуждите инвестиции е индикатор за доверието към България, което неимоверно ще раздвижи икономиката ни.
 
България е една от малкото страни, в които пенсия се получава за най-дълъг период от време, изтъкна още председателят. По думите му е необходимо повече внимание на периода, в който пенсионерите получават заслужените си помощи.