България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Необходими са още мерки за работеща съдебна система

Трябва по-добра координация между работата на БОРКОР и Комисията за конфликт на интереси, подчерта в Сутрешния блок на телевизия и радио България Он Ер Мария Йорданова, директор на правната програма на Центъра за изследване на демокрацията

07.04.2015 | 10:05 Редактор: Радослава Димитрова
Необходими са още мерки за работеща съдебна система

Досега Конституцията ни е променяна няколко пъти, но болните теми като организация на съдебната власт и отговорността на висшите магистрати, не бях докоснати. Това коментира директорът на правната програма в Центъра за изследване на демокрацията Мария Йорданова в Сутрешния блок на телевизия и радио България Он Ер. По думите й досегашните промени в Закона за съдебната власт са една добра основа, но трябва да се предприемат и много други мерки за една работеща съдебна система.

Според Йорданова отделните органи за борба с корупцията като БОРКОР и Комисията за установяване на конфликт на интереси са самоцелни и не водят до никакво развитие. Работата на парче създава усещането на противоборство на институциите, което е изключително вредно и непродуктивно, изтъкна още експертът.

Необходими са прозрачност, публичност и отчетност на дейността на институциите, който работят срещу корупцията, категорична е Йорданова.