България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спас Панчев: Най-вероятно има "спящи клетки" на ислямисти в България

През последните години е започнало набирането на мюсюлмани, които да помагат на сирийските бунтовници

26.11.2014 | 12:10 Редактор: Ирина Георгиева
Спас Панчев: Най-вероятно има

Най-вероятно има "спящи клетки" на ислямисти в България. Това коментира бившият зам.- министър на отбраната (2005г. -2009г.) Спас Панчев в Сутрешния блок на България Он Ер. По негови думи през последните няколко години е започнало набирането на мюсюлмани, които да помагат на сирийските бунтовници от близко източните държави и мюсюлманския свят. Несъмнено има интерес към България, защото има такова население в страната, смята Спас Панчев.

"Вече виждаме, че се присъединяват хора не само от западна, но и от цяла Европа. Няколко десетки хиляди са членовете по оценка на специалистите, така че и от България несъмнено има." - коментира Панчев.

Акцията на ДАНС и прокуратурата, която се проведе на 25 ноември, не трябва да е единичен случай, а трябва да се провеждат постоянно, смята Панчев. Според него в ромските квартали хората се манипулират по-лесно, защото са по-бедни и могат да получат много добро възнаграждение. 

"Тъй като говорим за религиозно движение, за голямата си част членове на сунитска религиозна организация, възможно е и в България сред нашите ходжи и религиозни водачи да има хора ангажирани с движението и участващи с дейността. Не знам дали промените в България са, че няма достатъчно място в затворите или съдебната система не е свършила добре работата си по отношение на ареста на Ахмед Муса Ахмед. Притеснен съм, че не се работи добре в България." - добави Панчев.

Българската отбранителната индустрия е засегната пряко от ситуацията в КТБ, категоричен е Панчев. Според него приоритет на българските управляващи е да съдейства на сектора.

"Понякога в опита си да се борим срещу някой, ние създаваме едно зло, срещу което нямаме сили да се преборим. За съжаление в България през последната година има един много голям проблем, който касае стотици-хиляди граждани и стотици български държавни  и частни фирми - фалитът, който беше обявен на КТБ, донесе много проблеми на български фирми. Тъй като КТБ беше почти единствената банка, която финансираше отбранителната индустрия на България, нейният фалит ще се отрази негативно върху фирмите в тази индустрия. Мисля, че правителството в този си мандат трябва да се обърне с желанието да съдейства на отбранителната индустрия, имайки предвид, че няколкостотин милиона долара има подписани договори за износ на българска продукция и това гарантира работа на десетки хиляди български граждани и ако правителството не даде възможност на фирмите да имат осигурено финансиране и да имат пари да започнат изпълнението на проектите и да акредитира отрасъла много хора също ще бъдат в проблеми и без работа и това ще фалира много фирми в отрасъла." - обясни Панчев.

Чуйте: