България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Снежана Стойчева: През 2014г. е отбелязан ръст в търсенето на имоти

Отбелязан е лек спад при продажбата на ваканционни имоти през третото тримесечие на тази година

14.11.2014 | 11:13 Редактор: Ирина Георгиева
Снежана Стойчева: През 2014г. е отбелязан ръст в търсенето на имоти

През 2014г. е отбелязан ръст в търсенето и закупуването на имоти спрямо 2013г. Това отбеляза мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева в Сутрешния блок на България Он Ер. Според нея за тази тенденция е допринесла както стабилизирането на цените, така и кризата в КТБ, която ориентира хората да инвестират свободните си пари в имоти.

"От водеща агенция за недвижими имоти у нас за първи път отчитат ръст на продажбите на градски жилищни площи от 2011г. насам. Този ръст е незначителен, но е важно, че има стабилност. Ръстът е в София и Варна. Отбелязан е лек спад при продажбата на ваканционни имоти през третото тримесечие на тази година, но купувачите са български граждани, Украйна, Полша и Беларус. Има спад при руските клиенти." - отбеляза Стойчева.

Какви са причините за ръста?

"Активността на хората, които дълго време чакаха да падат цените и след като установиха, че това няма да се случи, решиха да си закупят жилища. Стабилността в цените е нещо, което наблюдаваме действително от една година. И кризата с КТБ помогна, тъй като хората се ориентираха да инвестират свободните си пари в имоти и да не ги държат в банки. Изобщо съживяването на жилищния пазар ще съживи икономиката, както и строителния бизнес." - отговори Стойчева.

Работното място говори за корпоративната политика на работодателя на компанията, подчерта Стойчева. По нейни думи търсенето на офис площи се засилва тази година спрямо миналата.

Очаквайте всеки петък анализи на imoti.net в Сутрешния блок на България Он Ер. Сайтът предлага имоти за продажба и наем освен в страната, така и в чужбина.

Чуйте: