България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

КТБ можеше да бъде оздравена, ако бяха изпълнени препоръките на Експертния съвет, смята Румен Радев

Вложителите с депозити до 100 хил. еврo ще получат своите средства

27.10.2014 | 11:13 Редактор: Ирина Георгиева
КТБ можеше да бъде оздравена, ако бяха изпълнени препоръките на Експертния съвет, смята Румен Радев

Ако бяха изпълнени мерките и предложенията на Експертния съвет по проблемите на КТБ, то банката можеше да бъде оздравена. Това заяви Румен Радев, зам.- председателят на Асоциацията на индустриалния капитал и член на Експертния съвет в Сутрешния блок на България Он Ер. Той допълни още, че независимо дали ще се пристъпи към оздравяване на банката или ликвидация – то вложителите с депозити до 100 хил. еврo ще получат своите средства.

"Продължаваме да считаме, че към момента, към който беше създаден този съвет - да припомня - това беше скоро след като изтече първата важна дата 21 юли, това беше първият един месец след поставяне на банката под специален надзор. Към него момент, съвсем конкретни инициативи излязоха на преден план. Неща, които обаче не се случваха - от тогава до сега. Повече от три месеца." - коментира Радев.

Според Радев бяха на лице съмненията да КТБ работи като "инвестиционна схема като фонд примерно за рисков капитал, като чисто инвестиционен фонд или като търговска банка. Тази банка извършваше и търговски операции, но вече това е приключило, подчерта Радев.

"Имаше и малки фирми, предимно малки фирми или пък фирми от специфични индустрии - отбранителната индустрия, голяма част от развлекателната индустрия, които бяха засегнати от най-елементарното търговско банкиране. Сега като говорим за това, вече 3-4 месеца след затварянето на КТБ, нали не мислите, че тези фирми не са успели да преодолеят по някакъв начин този шок." - коментира Радев.

Към днешна дата остават вложителите, подчерта Радев. Според него нужни са промени в текстовоте и закона за Фонда за гарантиране на вземанията, както и в другите специализирани закони.

"Опитваме се и бихме желали този фонд да функционира по начина, по който работи федералната корпорация в САЩ за гарантиране на влоговете, а именно щом като ще разплаща институция като разплащаща последна инстанция, това и да бъде институцията квестор. Тоест след като централната банката постави едно банково предприятие под специален надзор, с това да се изчерпат и да приключат нейните функции. От този момент нататък активната роля да бъде на Фонда за гарантиране на влоговете и той да прави квестурата , ако е необходимо да организира и синдическите действия. Забележете Фондът да е квесторът, а не да налага и съответно да възлага тези дейности на други квестори." - обясни Радев.

Чуйте пълния коментар в следващия видео материал:


Румен Радев има магистърска степен по физика от СУ „Св. Климент Охридски” със специализация в Обединен институт за ядрени изследвания, Дубна, Русия, www.jinr.ru и магистърска степен по специалността  „Банки и банков мениджмънт” в УНСС – София, където прави и аспирантура по финанси в Катедра „Финанси”.

От 2003 г. е директор на Холдинг Загора – с дъщерни дружества в основни направления машиностроене, металолеене, металоковане и енергетика. Понастоящем активно участва в управлението и на други значими корпоративни структури, в т.ч. Председател на съвета на директорите на Асарел-Инвестмънт ЕАД, член на съвета на директорите на КХС-Загора АД и др.

Обществените ангажименти на г-н Радев включват следните позиции – Зам-председател на Асоциация на индустриалния капитал в България  http://www.bica-bg.org, член на Съвет на настоятелите на Българска академия на науките www.bas.bg, член на Национална комисия за корпоративно управление http://www.bse-sofia.bg/?page=CorporateGovernance, член на Комитет за наблюдение Оперативна програма "Конкурентноспособност” http://www.opcompetitiveness.bg/ , член на Национален съвет за наука и иновации http://www.mon.bg/?go=page&pageId=4&subpageId=776