България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Първан Симеонов: Българите гласуваха предупредително, а именно- разберете се и работете

Следващото правителство да си постави ясни срокове и прозрачни задачи, препоръча политологът

14.10.2014 | 10:19 Редактор: Ирина Георгиева
Първан Симеонов: Българите гласуваха предупредително, а именно- разберете се и работете

Най-доброто нещо, което може да направи следващото правителство, е да си даде ясен срок във времето и прозрачни задачи, които да обяви пред обществото. Това коментира политологът Първан Симеонов в Сутрешния блок на България Он Ер. По негови думи управленската формула, която ни предстои, ще бъде мъчителна и е нужно съгласие за спешните национална приоритети, защото това е пътят към нормализацията.

"Българите гласуваха много ясно и предупредително. С протести и наказания спрямо политическия елит. Сигналът е разберете се и работете," - коментира Симеонов.

Лютви Местан подкрепи предишна позиция на ДПС, че би дал известен период на толеранс спрямо новото правителството, припомни Симеонов. По негови думи тази позиция не е изненадваща, а още повече е гарнирана и с допълнението, че не биха приели участието на националистическа формация.

"Предполагам, че не биха приели лесно и участието на формация с участие на Касим Дал в една такава формула. Така че това, което виждам не е нелогично или неочаквано. Още повече, че ДПС  отдавна е заявило своята позиция. Този ход прави услуга на ГЕРБ, защото им дава възможност да се разграничат от подозренията, че ДПС на практика ще стои зад това правителство и няма да се вижда на повърхността или отпред," подчерта Симеонов.

Формулата, която стои на преден план е дясно-центристко правителство, заяви политологът. Според него предстои да се види с какъв вид подкрепа ще бъде то, но сигурно ще е динамична. В дясно-центристко формула ще има подкрепа на Патриотичния фронт и от средите на ББЦ, смята Симеонов.

Любопитни ще са разговорите между ГЕРБ и Реформаторският блок и каква ще е ролята на Патриотичният фронт, подчерта Симеонов. По негови думи Патриотичният форнт е предвидима в своята позиция партия. Въпреки че АБВ казват, че ще са в опозиция, най-вероятно ще помислят за някаква форма на подкрепа, допълни политологът и коментира, че за Атака идват най-лошите времена - да бъде една ярка опозиция.

Симеонов е видял три етапа в поведението на ГЕРБ (както и на всичките останали формации), а именно:

Първи етап - Героичните пози - едните казват "ние твърдо ще стоим в опозиция"; другите казват: "твърдо  никакъв Бойко Борисов за министър-председател"; третите казват "напротив- Бойко Борисов и само ние, но вие ще ни подкрепите". Този етап се дължи на избирателите. Това е демонстрация на принципност.

Вторият етап включва мислите на Бойко Борисов за нови избори.

Трети етап - Този е етап е доста по-прагматичен. В него и Реформаторския блок, в лицето на Радан Кънев каза - "да, сбъркахме", и Борисов каза " добре, не правителство на малцинството, а ясно разписана коалиция" и Бареков реши, че остава в Европейския парламент, коментира политологът.