България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Винаги има риск от загуба на евросредства, смята Димитър Манов

При обществените поръчки се откриват най-много нарушения

13.10.2014 | 12:25 Редактор: Ирина Георгиева
Винаги има риск от загуба на евросредства, смята Димитър Манов

Сумата от 2 млрд. евро, които България трябва да усвои до края на годината, изглежда голяма като обем, но е насочена към проекти, които вече са на финалната права и само трябва да се финансират. Това обясни в Сутрешния блок на Bulgaria On Air консултантът по европроекти Димитър Манов. Според него винаги има риск от връщане на евросредства, но това е насочено към проекти, които вече са изпълнени и има някакво открито нарушение по тях. За по-старите страни членки на ЕС е обичайно поне 15 - 20 на сто от парите да не бъдат усвоени, заради различни административни процедури, допълни Манов.

"Шансовете да се пусне отново ОП "Околна среда" са доста високи от гледна точка на това, че при изпълнение на процедурите, обикновено преди да се премине към финалната права на изпълнението, общините са имали пълното одобрение от страна на всички органи, които имат отговорност по администрирането. Преди да започне строителството е имало съгласие." - обясни експертът.

При обществените поръчки се откриват най-много нарушения, смята Манов. Според него добре е да се подсили административния капацитет в МРР, а специален ресор на министър би решил много проблеми при изпълнението на европроекти.

Пълният коментар на Димитър Манов в следващия видео материал: