България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България с най-много подписи за директива на ЕС за медиен плурализъм

14.07.2014 | 09:12 Редактор: Ирина Георгиева
България с най-много подписи за директива на ЕС за медиен плурализъм

България е на първо място от осем държави по събиране на подписи за създаване на директива на ЕС за медиен плурализъм. Това заяви проф. Нели Огнянова, специалист по медийно право в Сутрешния блок на България он ер на 13 юли. По нейните думи тази директива е от изключително значение за нашето общество, защото страната ни има проблеми в сектора.

"Медийният плурализъм е важен за нашето общество, защото имаме проблеми и държавите от ЕС се опитват да решават тези проблеми на национално равнище. Заедно с това обаче в срещите, които имаме в България с представителите на институциите, българите призовават ЕС по някакъв начин да се намеси. Ето сега имаме такава възможност - да се инициира създаване на директива, която да защитава медийния плурализъм."

Проф. Огнянова обясни, че създаването на европейска директива за гарантиране на устойчиво и прозрачно събиране и произвеждане на новини е важна за създаване на качествена информация и поддържането на високи нива на медиен плурализъм.

Гражданите могат да се "подпишат" на адреса: http://www.mediainitiative.eu до 19 август, а до момента са събрани 25% от нужните подписи, съобщи проф. Огнянова. По нейни думи документът изисква подкрепата на 7 държави, а в момента са много повече. Квотата за България е 13 500 подписа.

Инициативата ползва правилата на договора от Лисабон, като разчита на събирането на 1 млн. подписа в държавите-членки на ЕС за директно възлагане на изработването на законодателство за защита на медийния плурализъм чрез частична хармонизация на национални правила за собствеността и прозрачността на медиите, кофликти на интерес с политическа длъжност и независимост на медийните регулаторни органи.

На най-различни форуми към медийната общност и в частност към АБРО се задава въпроса дали подкрепяме инициативата, целяща защита на обществения интерес чрез поддържането на плуралистичен демократичен дебат и свободен обмен на идеи и информация в ЕС.

Информация в официалния регистър на ЕК: http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/initiatives/ongoing/details/2013/000007/bg