България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спирането на "Южен поток" се отлагаше прекалено дълго, заяви експертът Д. Иванов

10.06.2014 | 08:01 Редактор: Ирина Георгиева
Спирането на

Спирането на проекта "Южен поток" се отлагаше прекалено дълго. Това заяви енергийният експерт Димитър Иванов в Сутрешния блок на България он ер. По негови думи този проект не е рентабилен, перспективен и реален за България и решението за спирането му е добра новина за страната ни.

Според Иванов има възможност проектът "Южен поток" да бъде продължен, но трябва да бъдат спазени някои конкретни условия, а именно да има мажоритарно българско участие, Русия да гарантира газовите доставки и транзитни такси, а заемът за изграждането му да бъде обезпечен чрез цените на газа.

Иванов допълни, че никой не знае дали има подписани договори по проекта у нас и какво точно е вписано в тях. Заради това все още не е ясно дали страната ни ще дължи неустойки заради прекратяването на работата по изграждането на газопровода. Според енергийния експерт обаче не може да очакваме от ЕС да поеме евентуални неустойки срещу страната ни, каквато теза вече беше изказана от депутата на ДПС Рамадан Аталай с думите, че "с поне три доклада от ЕС са ни предупредили за проблемите около проекта".

"Проектът "Южен поток" отдавна не е тема само на българското или руското общество", подчерта Иванов. Според него кризата в Украйна промени отношението на европейските страни към Русия като партньор. Енергийният експерт отбеляза, че Европа може да се откаже от руските доставки и пазар, a Русия може да бъде заобиколена като съюзник, щом анексира територии и се държи в разрез с етиката на международните отношения.

"Ябълката на раздора са газовите тръби на Украйна", подчерта Иванов и допълни, че от 15 години има спорове между Украйна и Русия по отношение на газа. В основата им е желанието на "Газпром" да придобие част от газопреносната мрежа на Украйна. Тази мрежа е основният източник на доставки за Европа, припомни той. 

Експертът допълни още, че през миналата седмица правителството в Киев е предложило Русия да продава газа до границата с Украйна и оттам суровината да бъде разпределяна към клиентите в Европа. При това положение Москва няма да може да спекулира, че Киев пречи на газоподаването за Европа. На този етап обаче това предложение не е получило отговор. 

Иванов отбеляза, че идеята за създаване на Енергиен съюз е изключително добра идея и заслужава внимание. По негови думи Русия ще продава своя газ, а Украйна ще го транзитира.

По отношение на цените на газа, които се обсъждат в Брюксел между Русия, Украйна и ЕС, Иванов коментира, че решение ще бъде взето.