България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Борислав Георгиев: Българският език и литература трябва да бъде разделен на два отделни предмета

Матурата дава добри резултати, но трябва да се качи прагът за тройка

21.05.2014 | 09:17 Редактор: Ирина Георгиева
Доц. Борислав Георгиев: Българският език и литература трябва да бъде разделен на два отделни предмета

Българският език и литература трябва да бъде разделен на два отделни предмета, категорично заяви доц. Борислав Георгиев в Сутрешния блок на България он ер. По негови думи в момента за този предмет има два различни плана за обучение и времето не стига те да се прилагат изцяло. Според доц. Георгиев, за да се разреши проблемът при четенето с разбиране, е необходимо учениците да имат повече часове по български език и да се тренират за възприемане на чужди текстове.

Държавният зрелостен изпит определено дава добри резултати, отбеляза доц. Георгиев. Според него обаче модулът с литературата трябва да отпадне и да стане отделен предмет, подобно на математиката, химията, историята. По думи на доцента необходимо учениците да имат възможността да избират литературата като втори зрелостен изпит. Сериозен проблем остава и формирането на скалата за оценка, подчерта доц. Георгиев. Досега разпределението на точките се определяше на базата на представянето на зрелостниците и се съобщаваше в деня на обявяването на резултатите, докато тази година скалата за оценка ще бъде обявена на самата матура.

Необходимо е да се качи прагът за тройка, категоричен доц. Георгиев. По думи на експерта в другите европейски страни средна оценка се пише срещу 65% - 70% правилни отговора, докато у нас процентът е 23. Според доц, Георгиев това ще доведе до повече двойки в смесените региони на страната, в които зрелостниците не знаят добре български език.

Още от коментара на доц. Борислав Георгиев в следващия видео материал: