България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Около 30% е спадът в резервациите от Украйна за летния туристически сезон у нас

При записванията от Русия няма отлив, коментира Светлана Атанасова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции

18.04.2014 | 09:40 Редактор: Мариета Иванова
Около 30% е спадът в резервациите от Украйна за летния туристически сезон у нас

Усложнената политическа обстановка в Украйна неизбежно ще се отрази върху летния туристически сезон в България тази година, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air Светлана Атанасова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции. Тя допълни, че към момента спадът в записванията от Украйна е над 30%. Наред с ескалацията на напрежението в определени части на страна, допълнително негативно влияние оказва и инфлацията, коментира още Атанасова.

На въпрос на водещия Иван Нончев дали отчетеният спад може да се компенсира от други пазари, Атанасова заяви, че записванията от Русия остават на нива близки до миналогодишните. В Българската асоциация на туристическите агенции са особено притеснени за пътуващите с автобус към българските курорти туристи от Беларус, тъй като маршрутът им минава през Украйна.

Атанасова коментира и намеренията на българите да почиват в четирите дни около Великден. Тя посочи, че има интерес към българските ски и балнео- курорти. Повече записвания за пътувания зад граница имало в дните между 1 и 6 май.