България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В съдебната система върлува безнаказаност, твърди Димитър Марков

Въпреки това има предпоставки тя да заработи, категоричен е юристът

04.03.2014 | 10:54 Редактор: Елена Кирилова
В съдебната система върлува безнаказаност, твърди Димитър Марков

„В съдебната система върлува безнаказаност. Единици са наказаните, а за отстранени от системата все още не можем да говорим“, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air юристът Димитър Марков.

По думите му ВСС трябва да започне да работи по-активно, по съвестно и по-прозрачно. Налага се впечатлението, че той става една от топ секретните институции в България заради невъзможността да се участва в заседанията на дисциплинарната комисия, уточни експертът.

Според него има начини конфиденциалността на заседанията да се запази, но тази пълна секретност не е от полза нито за ВСС, нито за доверието в съдебната власт.

Марков смята, че има предпоставки съдебната система в България да бъде работеща. На първо място трябва да се потърсят начините ВСС да бъде работещ орган, категоричен е той.

„Съдебната система няма желание да се реформира вече 15 години. Единият от проблемите е, че след 1989 г. като че ли създадохме една съдебна власт, която е свръхнезависима и правилата, по които работи, ѝ създават позиция на резистентност на системата“, посочва експертът.

Освен това Марков смята, че гражданският контрол върху съдебната власт е сведен до нулата, а той е изключително необходим и съдебната система трябва да се съобразява с него.

„Между гражданското общество и съдебната система има една огромна пропаст, която не е запълнена от нищо“, коментира юристът. Той твърди, че е оптимист, че съдебната власт може да се реформира и да започне да работи ефективно. Това може да се случи чрез младото поколение, в което има качествени съдии и прокурори с по-разчупен мироглед, твърди Марков, подчертавайки, че именно на тях трябва да се даде възможност да действат.

По думите му назначенията в системата се правят изключително непрозрачно, но има изгледи за по-прозрачен избор на главен съдебен инспектор.

Той самият очаква да види процедурата по избора да се разгърне в своята цялост и смята, че освен номинациите трябва да има изслушване на кандидата преди гласуването. По време на това изслушване институциите и гражданските организации трябва да имат възможност да задават въпросите си, а не както досега изборът да е в затворен кръг, посочва Марков.

Според него значението на главния съдебен инспектор е много голямо, а по времето, когато постът е заеман от Ана Караиванова, са извършени редица проверки на съдилища. Докладите от тези проверки са показали множество нарушения, но по-късно ВСС не е взел никакви мерки за преодоляването на трудностите, констатирани в докладите.