Тодор Батков подготвя въстание за “Южен поток”

Половин България ще скочи при саботаж на проекта, защото това засяга футболния клуб.

26.03.2013 | 19:46
Тодор Батков подготвя въстание за “Южен поток”

Собственикът на “Левски” Тодор Батков съзря опасност от политически саботаж на “Южен поток” и предупреди, че България ще се вдигне в защита на бъдещия газопровод. Според него, евентуалното спонсорство от “Газпром” за футболния клуб е вързано с осъществяване на проекта, а половината народ симпатизира на “сините” и ще бъде засегнат.

Батков твърди, че политическата криза задържа и усложнява реализацията, а служебното или следващото правителство не бива дори да помислят за отлагане. Той не конкретизира своите опасения, а така те изглеждат като спекулация или натиск. Вече има подписан договор и създадена компания-изпълнител с равно участие между Българския енергиен холдинг и “Газпром”, от нашата държава не се изисква финансиране. По план изграждането трябва да започне това лято и да приключи през 2015 г.

„Договор с „Газпром” няма – заяви босът на “Левски”. - Има анонс от първия човек, г-н Милер. Има и няколко срещи за уточняване на детайли, но никога не е ставало дума, че ще бъде от 1 януари или 1 февруари. Ориентацията беше да започнем в средата на годината. Не мога да скрия, че ситуацията в България от последните няколко седмици, довела до оставка на правителство, служебно правителство и извънредни избори, определено забавя процеса и го комплицира. Засега нещата не са приключили, нито са се случили.”

Батков уточни, че “резултатите от изборите не са предпоставка за сключване на договора. Газпром е търговско дружество, то си гледа интереса. Истината е, че компанията спонсорира в страни със силни местни фирми, които имат добър бизнес, правят добра печалба и Газпром доброволно се отказва от част от своята, респективно от дивидента, които оставя на място във вид на спонсорство. Такъв е случаят и с Цървена звезда, и с Шалке 04. Г-н Милер беше достатъчно откровен да каже, че при тях е заявен интерес за спонсорство от всички големи клубове в Европа, които може да си представите. Всички! Може би само Барселона и Реал не бяха в този списък. Но Газпром определено имат сантимент и добро отношение към България. Все пак, имат се предвид историческите връзки между нашите два народа, православие, азбуки и т.н. Така или иначе, за да се случи спонсорството на Левски, трябва да тръгне нормално Южен поток. Това е единственият читав проект в тази държава. И ако някой си мисли да го спира, било то служебно или не знам си какво правителство, няма да се случи! Защото в края на краищата в тази държава има и народ, има и привърженици на Левски, които са половината народ.”

Адвокатът-бизнесмен изрази несигурност относно риск политическа промяна да се отрази върху строителството стадиона. “Не ми се иска да се случи, надявам се да не се случи, поне засега нещата са добре. Конкурсът е обявен, на 5 април изтича срока, ние готвим нашите документи, надявам се да няма друг кандидат, очаквам до края на април да ни бъде учредено правото на строеж и да започнем бързо, за да сме готови със сектор “А” до 24 май 2014.”

“Левски” домакинства регионална среща на Европейската клубна асоциация, включваща още ЦСКА, “Литекс” и още десетки отбори. Батков обясни, че УЕФА се консултира с тази организация преди вземане на важни решения. ЕКА е подкрепила комерселизацията на рекламните права в Лига Европа, досега процесът касаел само телевизионните.

Заради ранните отпадания от евротурнирите на повечето отбори в региона се е родила идея за създаване на междинен турнир, Балканска лига, който да е подкрепен от УЕФА, но без награден фонд. Така ще се задържи интерес от публиката през септември, октомври, ноември. България вече падна до 28-о място по клубен коефициент и два от четирите ни отбора ще започват в първи квалификационен кръг през юли.

Батков коментира и колебанията в играта на “Левски”, довели до назначаване на Даниел Боримиров за директор по желание на треньора Илиан Илиев. Босът заяви, че загърбва пререканията с Боримиров. “Чух се с него по телефона. В името на Левски съм готов на всякакви компромиси, само мир да има и отборът да върви. Илиан Илиев поиска това назначение, вече двамата взимат решенията относно отбора. Време е и тези хубостници да заиграят. Иначе, ако не станем шампиони, може би ще трябва да изметем всички и да направим отбор по модела на Литекс, с наши юноши”.