Шеф на ФИФА взел осемцифрен подкуп

Жоао Хавеланж поделил 41 млн. франка със зет си Рикардо Тейшейра, доказа швейцарски прокурор.

12.07.2012 | 08:59
Шеф на ФИФА взел осемцифрен подкуп

Жоао Хавеланж, дългогодишният шеф на световната футболна централа ФИФА, е получил десетки милиони франкове подкупи от компанията, която купи правата за световните първенства през 2002 и 2006, твърди швейцарски прокурор, позовавайки се на документи. В корупционната схема е замесен и Рикардо Тейшейра, шеф на бразилската футболна федерация и зет на Хавеланж. Двамата общо са си поделили 41 млн. швейцарски франка откровени подкупи от по-късно фалиралата International Sports Media and Marketing (ISL).

96-годишният днес Хавеланж бе начело на световния футбол от 1974 до 1998 - в периода, когато играта навлезе в най-комерсиалната си фаза. Тъкмо той отвори пътя към върха за сегашния президент на ФИФА Йозеф Блатер, който дълги години бе негов генерален секретар.

Според прокурорите в швейцарския кантон Цуг настоящите шефове на ФИФА са знаели за подкупите на Хавеланж и Тейшейра, но предпочели да не повдигат въпроса, след като двамата бразилци склонили да върнат малка част от сумите (общо 3 млн. франка).