България не трябва да бърза с присъединяването към еврозоната

Трябва да се оценят ефектите, които приемането на еврото би оказало върху макроикономическата стабилност на страната ни, твърди експерт.

26.07.2012 | 14:14
България не трябва да бърза с присъединяването към еврозоната

България не трябва да бърза с присъединяването към еврозоната, коментира за предаването Boom & Bust по телевизия Bulgaria ON AIR финансистът Северин Въртигов. Преди да се премине към решение за влизане в чакалнята за еврозоната ERM2, трябва да се създаде експертна група или икономически екип, който да оцени ползите и негативите от подобно решение, допълва финансистът. Освен това, трябва ясно да се оценят ефектите, които приемането на еврото би оказало върху макроикономическата стабилност на страната ни, която досега успяваме да постигнем с много ограничения и усилия.

Сред ползите от влизането в еврозоната са по-ниският риск и намаляването на лихвите. Отрицателен ефект обаче, подобно на примера от други държави, въвели еврото, може да бъде ценовият шок при преминаването към новата валута, който би ограничил разполагаемия доход на населението, смята Северин Въртигов. 

Според него приемането на единната валута не трябва да бъде приемано като цел за България, а по-скоро като средство за постигане на икономически растеж и висока степен на конкурентоспособност на икономиката.

Коментарите и на други известни финансисти – Георги Ангелов, Цветослав Цечев и Петър Пешев, относно плюсовете и минусите за България от бъдещото членство в еврозоната гледайте в предаването Boom & по телевизия Bulgaria ON AIR в четвъртък (26.07) от 21:00 с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров.