От Лондон до Ню Йорк за час?

Airbus спечели патент за свръхзвуков пътнически самолет

05.08.2015 | 15:43 Редактор: Ирина Георгиева
От Лондон до Ню Йорк за час?

Airbus спечели патент за свръхзвуков пътнически самолет, който потенциално може да лети от Лондон до Ню Йорк за час, съобщи BBC. Пътуването между двата града в момента отнема около седем часа с традиционен самолет.

Наречен Concord 2.0, самолетът ще може да лети със скорост 4 пъти по-бързо от скоростта на звука.

Документът за патент на бъдещия самолет е бил одобрен от патентната служба на САЩ. Самолетът съчетава елементите на реактивен и ракетен двигател, пише BBC.

Намираме се на прага на революция във въздушния транспорт?

Как работи?
Според документите, самолетът ще достигне скорост по-висока от 4,5 мах-а* или четири пъти и половина по-бързо от скоростта на звука. Това е първият опит да се подобри рекорда на Concorde, който беше взел 2172 км за час.

В документа за патента е посочено, че самолетът ще използва различни видове двигатели, които ще работят в последователен ред и ще се задвижват от водород.

По време на излитането ще се използват два турбореактивни двигателя, които ще се намират под фюзелажа и ракетен двигател, който ще е разположен в задната част на машината. Самолетът ще излита вертикално като Космически кораб.

Веднъж като стартира, турбореактивния двигател ще се изключи и ще се прибере, а веднага след това ракетният двигател ще изстреля машината на повече от 100 хиляди фута височина.

Какво ще е усещането за пътниците?
Уебсайтът PatentYogi, който обяснява патентни идеи, пише, че полетът с този самолет ще бъде "най-бързото скоростно пътуване в света".

За момента самолетът е замислен като частен - за около 20 пътници. Идеята обаче не се ограничава само с пътническите полети, посочва се, че може да бъде използван и за военни цели.

Ще успее ли Airbus там, където Concorde се провали?

Airbus взе емблематичния Concorde, който беше спрян от експлоатация през 2003 г. заради високите му оперативни разходи.

Свръхзвуковият самолет беше изправен срещу редица жалби през 1970г. заради "звуково замърсяване"**, създадено от четирите му турбореактивни двигатели.

През 2003г. British Airways и Air France обявиха, че ще прекратят полетите на Concorde поради ниския брой пътници след единствената му катастрофа от 2000 г., както и високите разходи за гориво и поддръжка.

В патента се посочва, че ще се разгледа проблемът със "звуково замърсяване", така че тo да се разсейва във въздуха, преди да достигне Земята.

Кога можем да резервираме полета си?

Не трябва да се вълнуваме прекалено много все още. От Airbus "играят" за определени патенти и за момента всичко е на "база концепции и идеи в много начален етап на концептуализация".

В действителност идеята е публикувана за първи път през 2011г., но едва сега започва да се оповестява публично, защото вече е одобрена от патентната служба на САЩ.

*Число на Мах или само мах е отношението на скоростта на дадено тяло към скоростта на звука в средата, в която то се движи.

**Нежеланият звук, който се отделя от самолети, трафик или промишлена апаратура се счита за форма на замърсяването. 

/Снимка: Airbus/