В САЩ одобриха хапче, направено на 3D принтер

То трябва да контролира припадъци, предизвикани от епилепсия

04.08.2015 | 16:03 Редактор: Ирина Георгиева
В САЩ одобриха хапче, направено на 3D принтер

За първи път в света, федералната агенция за контрол на храните и лекарствата е дала зелена светлина за производството на хапче за перорален прием, което се изработва чрез технология за 3D принтиране, съобщава BBC. Революционното лекарство трябва да контролира припадъци, предизвикани от епилепсия.

Технологията, разработена от американската компания Aprecia Pharmaceuticals е разработила технологията ZipDose, която разчита на 3D принтер, за да създава лекарства с точно определената доза, според индивидуалните нужди на всеки пациент.

"За "отпечатването" на лекарството се използва 3D принтер за създаване на точна перорална доза от лекарството за пациентите. Принтерът създава поресто хапче, което бързо се разтваря при контакт с течност - 3D хапчето, лесно за преглъщане, се разтваря по същия начин, както останалите перорални лекарства." - обясняват от компанията.

Технологията позволява хапчето да се създаде слой по слой и така да се определи нужната за пациента доза. Преди време този метод е бил много сложен и е струвал много пари, но сега може да се контролира чрез софтуер.

От компанията планират да разработят и други лекарства, използвайки 3D платформата.

Spritam ще влезе в продажба през първото тримесечие на 2016г., съобщават от компанията.

Преди време Федералната агенция за контрол на храните и лекарствата одобри медицински устройства, включително и протези, които са отпечатани чрез 3D принтера.