Hyundai вече предлага многофункционалната навигационна система Android Auto

Технологията ще бъде налична в колите на поне 28 автомобилни марки до 2016г.

27.05.2015 | 12:43 Редактор: Ирина Георгиева

Южнокорейската компания Hyundai е първият производител на автомобили, който ще предложи системата на Google Android Auto в свой модел, съобщи BBC. Първоначално многофункционална навигационна система, даваща достъп до богат списък от приложения, базирани на Google Now, ще бъде налична за модела Sonata на Hyundai.

Шофьорите, притежаващи смартфон с операционна система Android и Hyundai Sonata 2015г. вече могат да попитат дилърите на автомобили от къде могат да изтеглят безплатно системата Android Auto. Технологията се свързва с телефона на водача и му дава достъп до приложения като Google Maps с гласови команди, бутони за управление или сензорен екран на таблото.

Технологията Android Auto бе анонсирана през 2014 година. През януари 2014г. Google съобщи, че работи с автомобилопроизводители като Hyundai, Audi и Honda. Гигантите се опитваха да интегрират системата в техните табла.

Технологичният гигант съобщи, че технологията Android Auto ще бъде налична в колите на поне 28 автомобилни марки до 2016г.

Междувременно Apple, който е главният конкурент на Google, също е подписал подобни сделки с BMW, GM и Honda.

Hyundai, която е петата по големина в света автомобилна група с партньори Kia Motors заяви, че планира да предложи възможно най-скоро системата Android Auto и в други свои модели, заедно с аналога на Apple, наречен CarPlay. Според автомобилния гигант новите високи технологии подобряват и безопасността на водача.

"Екраните на смартфоните се заключват в момента, в който се активира Android Auto, така че шофьорите да не се изкушават да поглеждат, а да си взаимодействат с телефона директно." - коментират от компанията.

"На развиващите се пазари като Индия системата на Google ще има предимство пред тази на Apple, тъй като около 85% от продадените през 2015 година смартфони на тези пазари са с операционна система Android." - заяви Уи Тек Лю, ръководител на компанията Euromonitor International, занимаваща се с проучвания на пазара за потребителска електроника.

"Hyundai Sonata е седан от среден клас, като повечето от неговите собственици са извън онези 5%, които имат телефон на Apple." - допълва Лю.