Хакери удариха данъчната служба в САЩ

Подозрителните опити за влизане в системата са били над 200 хиляди според експерти

27.05.2015 | 08:44 Редактор: Мариета Иванова
Хакери удариха данъчната служба в САЩ

Федералната данъчна служба (ФДС) на САЩ призна, че е станала жертва на кибератака, предава БТА, позовавайки се на AFP. В резултат на атаката са били откраднати личните данни на 100 000 данъкоплатци. Кибератаката била извършена в периода от февруари до средата на май.

Хакерите успели да получат от трета, неидентифицирана страна, лични данни (дата на раждане, адрес, социалноосигурителен номер), които използвали за достъп до онлайн данъчна услуга, се посочва в комюнике на Федералната данъчна служба.

Компютърни експерти в службата установили близо 200 000 опита за достъп до определен род данни, извършени от съмнителни адреси на електронни пощи. Злосторниците се представяли за обикновени данъкоплатци, влизащи в системата на Федералната данъчна служба, за да проверят уж въведени преди от тях лични данни.

Над 100 000 подобни опита на хакерите се увенчали с успешно преминаване на проверката и те получили достъп на конфиденциална лична информация на други хора.

Този инцидент става на фона на рязко увеличаване на кибератаките срещу големи американски компании, включително крупни банки, което предизвиква безпокойство в Белия дом, отбелязва агенцията.