Сноудън насърчи разработката на технологии срещу правителствените програми за следене

20.07.2014 | 14:30 Редактор: Ирина Георгиева
Сноудън насърчи разработката на технологии срещу правителствените програми за следене

Бившият сътрудник на американската агенция за национална сигурност Едуард Сноудън призова за насърчаване на развитието на кодирани технологии, които да попречат на правителствените програми за следене. В интервю за британския вестник Guardian Сноудън заяви, че води доста открит начин на живот в Русия и не се чувства под наблюдение. Той не споменава с какво точно се занимава в момента, но намеква, че няма нищо общо с руската разузнавателна общност.

Едуард Сноудън споделя мнението, че криптираните софтуери биха помогнали на различни професии и ще позволят на хората да общуват анонимно.

"Журналистите трябва да внимават много за всеки сигнал в мрежата, всяка връзка, дори за устройствата разпознаващи регистрационните номера на колите, които могат да ги сканират докато отиват на среща с източник", коментира Сноудън.

Той споделя, че не използва социалните мрежи, които се ползват с особена популярност, като Google и Skype. Бившият сътрудник на американските тайни служби съветва да не се вярва сляпо и на новите технологии.

За британския вестник Guardian Сноудън даде отговори и на по-лични въпроси. Запитан как е прекарал тази една година в Русия, бившият сътрудник на американските тайни служби отговори, че няма особена разлика.

„Не живея в абсолютна тайна. Аз водя доста открит живот. Хората по улиците ме разпознават, което ме кара да се чувствам неудобно на моменти, защото руският ми език не е толкова добър, колкото би трябвало да бъде", споделя Сноудън.

Той често получава критики, че предава информация на руското правителство. При подобни коментари обаче Сноудън застъпва позицията, че ако това е така, то разузнаването на САЩ досега би разбрало за това. „

"Ако правителството имаше дори най-малкото съмнение, че аз дори само веднъж съм помогнал по някакъв начин на руското правителство, това щеше да излезе на първа страница на New York Times“, подчертава бившият сътрудник на американските тайни служби. 

Във видеоконферентна връзка от Москва на 19 юли Сноудън призова хакерите по света да създават програми срещу опитите на правителствата за следене на гражданите.

За конференцията Hackers On Planet Earth, /HOPE/ Сноудън каза в тази посока ще бъде насочена бъдещата му работа.

На конференцията HOPE се водиха няколко дискусии по въпроса, включително системата, известна като Secure Drop, проектирана да позволява на хората анонимно да изпращат на пресата официални документи.