Облаците и виртуализацията: Новата магическа комбинация за предприемачите

До 2020 около 14.5% от разходите за технологии на компаниите ще отиват за облачни услуги, коментира експерт

16.05.2014 | 15:11 Редактор: Ирина Георгиева
Облаците и виртуализацията: Новата магическа комбинация за предприемачите

Кое е общото между предприемачите? Увеличаващата се необходимост от по-добри технологии, за да работят по-бързо и без компромиси с качеството, в сравнение с това, което вече правят, пише Шерил Конър във Forbes.

Въпросите пред бизнеса, независимо от специафиката, са едни и същи:

  • Как може да се рационализира едно сътрудничеството?
  • Как може да се подобри управлението на проект?
  • Как се поддържа вътрешен контрол?
  • Как може да се даде възможност на служителите да общуват и работят по-ефективно?

И отговорът на тези въпроси е само един, според експерта Том Лоури, и това е Облачната виртуализация.

Но как предприемачите ще преместят софтуера към облака от днешния хардуер и операционни системи? Или как ще се гарантира, че днешният хардуер ще работи в бъдеще и също така ще бъде достъпен за потребителите на всяко едно устройство? И най-важното - как ще се запази контролът и сигурността на данните на компанията?

Изчислителен десктоп облак

Количеството данни, което се записва на диск се удвоява всяка година. Но в изцяло новия свят на десктоп облака, данните ще бъдат достъпни от всяко място.

Облакът предоставя редица алтернативи за съхранение, така че да направи опазването и управлението на данните във фирмата по-просто.

Облачният софтуер се превръща във все по-успешен бизнес, отбелязва сътрудникът на Forbes Луис Колумбъс. Той цитира прогнози на IDC за 2014, според които през тази година облачният софтуер ще има разходи на стойност повече от 100 млрд. долара.

Например NAS -Network Attached Storage, е един от най-старите и най-надеждни доставчици на традиционно съхранение и не е никак лошо решение. Ръководителят на Overland Storage обаче очаква, че благодарение на облака и виртуализацията, ще има нови алтернативни пътища за правенето на бизнес.

„Бъдещето на облака е във вземането на концепция от виртуализацията, отвъд архивирането на данни или включването на допълнителни системи,” коментира Питър Букмън, основател на компанията за виртуализация V3, която наскоро бе закупена от Sphere 3D.

Виртуалната десктоп инфраструктура позволява на мениджърите да получат достъп до данните на компанията на редица устройства. Това дава възможност на служителите на развиващите се компании да работят от всеки компютър, по всяко време и навсякъде.

Софтуерът е добро решение за организации, които работят със собствени програми. Той позволява на служителите да използват хардуера си, за да си свършат работата дистанционно.

Въпреки предимствата си, облакът и виртуализацията на бизнеса, имат своите негативни страни:

  • Загуба на контрол от страна на IT сектора;
  • Инфраструктура, която е прекалено сложна, особено за разработчиците;
  • Липса на възможност за предоставяне на информация за това  кой има достъп до вашите данни
  • Липса на достъп до операционни системи и устройства, които не са оборудвани за взаимодействие с устройства с подвижен или сензорен екран.

Анализаторът Саймън Брамфит отбелязва, че докато разходите за изчислителни облаци продължават да растат драстично, облачните ресурси могат да заместят до 2020 около 14.5% от разходите за технологии на компаниите, което е добре дошло за растежа организациите и предприемачите.