Как изглежда най-големият дирижабъл в света

Летателната машина Airlander е комбинация между самолет, хеликоптер и въздушен кораб

30.04.2014 | 12:33 Редактор: Ирина Георгиева
Как изглежда най-големият дирижабъл в света

Представете си, ако през следващата ви ваканция се качите на чудовищно голям дирижабъл и пътувате с него около света цели 3 седмици. Вашите спирки ще са на върха на ледник или в средата на пустинята. Това скоро може да стане възможно чрез най-новата технология в авиацията – Airlander. Това ще  бъде най-голямата летяща машина в света. Тя е с големината на футболно игрище, доста по-голяма от Боинг 747 и е със 7 метра по-дълга от предишния рекордьор Антонов АН 225.

Летателната машина Airlander представлява комбинация между самолет, хеликоптер и въздушен кораб.  Технологията използва хелий, за да излети, а аеродинамичната форма й позволява да се задържи във въздуха, става ясно от репортаж на Bloomberg. Може да стои на едно и също място в продължение на 5 дни и да се приземява върху пясък, вода, лед или сняг.

Създатели на най-новата технология в авиацията е британската въздухоплавателна компания Hybrid Air Vehicles.

Въреки големите размери, разходът на гориво на машината е много нисък. Тя е проектирана да бъде лека и лесна за маневриране и не се нуждае от писта или летище за излитане и кацане. Снабдена е с четири двигателни единици и с близо 10 хиляди конски сили (SHP). Може да превозва до 50 тона товар. Създателите подчертават, че машината е достатъчно мощна, за да се справи и в най-трудните терени.

Оригиналният модел е разработен от британската въздухоплавателна компания Hybrid Air Vehicles за американската армия, но финансирането на програмата е спряно през 2013 г. Няколко месеца по-късно Hybrid Air купуват проекта от военните за 300 хиляди долара.

Компанията планира да продаде масивния дирижабъл за 40 милиона долара на нефтени и минни компании, които трябва да пренасят карго до отдалечени части на света.

Airlander привлече някои необикновени фенове. Брус Дикинсън, фронтмен на британската хевиметъл банда Iron Maiden, инвестира 450 хиляди долара в проекта. Той иска да обиколи света без прекъсване и да покаже пътуването в Интернет.

Първият полет на Airlander-а е планиран за 2016.