Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Боян Петров: Отново ще тръгна от нулата, за да стигна до Еверест

"Катастрофата ме върна в една стартова позиция", сподели алпинистът пред Bulgaria ON AIR

26.09.2016 | 19:37 Редактор: Мария Аладжова
Боян Петров: Отново ще тръгна от нулата, за да стигна до Еверест

"Месец след катастрофата си мислех, че ще бъде една идея по-добре, обаче възстановяването е бавно. Трябва да си го изживея. Ребрата са основният проблем, кракът е зарастващ, обаче ребрата са нещо, което ще трябва да си го изстрадам - три, четири, пет месеца... колкото дойде."

Това разказа пред камерата на Bulgaria ON AIR алпинистът Боян Петров. Въпреки че плановете му да изкачи Еверест след няколко месеца са смътни, той се надява, че ще успее да събере достатъчно сили за големия преход. Преди това обаче, той ще тества старите си умения на Витоша:

"Първо искам да видя дали ще мога да да дишам, ще мога ли да отворя този капацитет, който имах преди. Така че това се надявам да стане някъде ноември месец - да изляза на трасето и да направя първия опит", сподели Боян Петров.

"За пореден път се върнах в нулево положение, бях готов за следващи експедиции. Самата катастрофа пак ме върна в една стартова позиция. Следващата крачка ще бъде отново да тръгна от нулата и да стигна до Еверест", каза още Петров.

По думите му Кресненското дефиле, където през август пострадаха той и Андрей Ковачев, е една "гореща точка", не само заради големия брой убити от колите животни, но и заради инцидентите, при които загиват хора: 

"Нашият призив вече се обърна не толкова към животните, колкото към това, че е място, на което стават пътно-транспортни произшествия в пъти повече, отколкото на всеки един от участъците в цялата магистрала Е-79", каза още алпинистът. 

Вижте цялото интервю на Юлия Христова с най-добрия сред българските алпинисти: