Бащата на Джон - Терориста: Той беше потискан от майка му

Подведоха го към исляма, твърди родителят

23.09.2016 | 08:42
Бащата на Джон - Терориста: Той беше потискан от майка му

"Това са чудовищни обвинения, които нямат абсолютно никаква основа. Обвиненията са изключително сериозни и могат да му донесат наказание, което ще унищожи неговия живот", посочи пред камерата на Bulgaria ON AIR бащата на обвинения в тероризъм Иван Светломир Захариев.

По думите му Джон е бил много добро момче. "Бях на 60 години, когато той се роди. Майка му твърдеше, че е бил много умен, защото е късно заченат. Майка му го потискаше непрекъснато и го тормозеше. Често се караше с нея, а това я вбесяваше", споделя бащата.

Светломир Захариев заяви, че той е бил християнин, но е бил подлъган да стане мюсюлманин.

"Той носеше кръстовете на попа в Австралия. Носеше расо. Полека лека започна да критикува християнството и католиците. Започнаха да му разказват за юдейството и мюсюлманството и това го впечатли. Така реши да отиде в една джамия, за да му разкажат повече за исляма и така хлътна по него. Той беше абсолютно подведен", посочи бащата.

Относно отказването му на по-късен етап от мюсюлманство, Захариев каза, че причината е, че той и сестра му са започнали да го притискат да се върне в България.

Родителят отрече да знае дали Джон е имал квартира в Сирия, но допълни, че той е ходил в Турция и там е помагал в дом за сирийци.

"Възможно е да пресякъл сирийската граница, но това никога не ми го е казвал. Но е отишъл при въстаници, които се борят срещу диктатурата", прогнозира бащата.

Захариев сподели, че синът му е писал книга, в която се е определял като борец срещу режима на Дамаск. 

Според него Джон е имал страст към стрелбата още от ученическите години.

"В 8 клас той постъпи в кадетския корпус на армията. Но там не им даваха оръжие да стрелят, а той искаше много", заключи Светломир Захариев.