Изселването на мигранти от Идомени става без инциденти

Над 2 хил. души бяха успешно евакуирани през първия ден

25.05.2016 | 15:08 Редактор: Анисия Иванова
Изселването на мигранти от Идомени става без инциденти

Без напрежение продължава операцията по изселване на мигранти от бежанския лагер край Идомени. Обитателите му напускат доброволно, без да се налага полицията да се намесва. Те са извозвани с автобуси към големите приемни центрове за бежанци във вътрешността на страната. През първия ден от операцията успешно бяха евакуирани малко над 2 хил. души.

Докато евакуацията продължава гръцките сили за борба с безредиците са заели позиции около автобусите в лагера за мигранти край Идомени. Около 1500 полицаи бяха изпратени на място в случай, че напрежението ескалира и се стигне до сблъсъци. Преместването на мигрантите от незаконния лагер обаче преминава мирно – без инциденти, въпреки тяхното недоволство да напуснат мястото.

Мигрантите, заселени в новите лагери, се оплакват, че местата са претъпкани и липсват елементарни хигиенни условия.

"Ситуацията тук е много, много лоша… Казаха ни, че ще ни преместят в лагер за хиляда души. Но тук вече сме над 1600 и продължават да идват хора. Не можем да спим нормално, нямаме вода, нито тоалетни, нито медицинска помощ", сподели Абдул Азиз, мигрант от Сирия.

Най-големият незаконен лагер за мигранти в Гърция се формира след затварянето на т.нар. "Балкански маршрут“. Той приютяваше над 8 хил. души, предимно от Сирия, Афганистан и Ирак, живеещи в палатки при мизерни условия в очакване гръцко-македонската граница да бъде отворена отново.