За фалшивия морал – Провокативно, епизод 42

Гледайте “Провокативно” всяка неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR

12.02.2017 | 12:31
Калина Паскалева

На 12 февруари в “Провокативно” по Bulgaria ON AIR: фалшив ли е моралът на обществото ни? Защо свикнахме да лепим етикети “грешно” и “нeправилно”? Превръщат ли се коментарите ни в социалните мрежи в присъди? Побеждават ли интернет троловете? Милена Фучеджиева разговаря с Калина Паскалева, написала “неморалната” книга “Дневниците на една к*рва”. "Не съм окей с повечето хора, с които ми се налага да общувам – заради фалшивия морал, заради маските, заради личната амбиция на всеки, заради интригите, които се въртят.", казва Паскалева. Тя коментира и случая, в който десетки хора се изправиха срещу един учител заради голaта му снимкa – информация, която дори се оказа фалшива. "Историята е много тъжна, защото вследствие на проверките се разбра, че снимката е колаж. Но дори и да не беше. То се случи началото на януари. По същото време една дама, която представя себе си за водеща, а е плеймейтка, пусна гола снимка, която събра голяма аудитория. Много момичета я харесват, много момичета искат да приличат на нея. И къде е тук моралът на родителите, които биха скочили срещу преподавателя, след като ти позволяваш да има такъв символ сред младите момичета? Защо нападат учителя, който в случая е жертва?". Цялото интервю във видеото:

В рубриката "Женските досиета Х" ще видите втора част от разговора с певицата Нора Нова, която ще споделя историята за заминаването в Германия и за връщането си в България след 1989 г.  "Дойдох в деня на репликата "Танковете да дойдат". В хотел "София" ме вкараха като една каса бира от задния вход. Отпред беше митингът. От този момент – цял ден по митинги."
И още – защо преди да замине за Германия в началото на 60-те години, прекарва в затвора 42 дни? И как успява да се спаси от лагера в Белене? 

"Фалшивият морал ражда фалшиви ценности", смята поетът Добромир Банев, гост на Провокативно. Във времето на фалшивия морал фалшива ли е любовта ни? И трудно ли е да пишеш за любов днес? Според него любовта е неизчерпаем източник на вдъхновение. 
"Любовта винаги е била водещата. Тя е нещото, което ни води напред. Освен това аз имам една любима фраза от Емили Дикинсън, която казва "Душата си избира свое общество, после вратата захлопва". В този смисъл аз гледам да съм заобиколен от позитивни хора, които не се притесняват да изразяват чувствата си и да бъдат себе си, защото стига фалшификати около нас." 

Традиционната анкета на предаването пита хората какво означава за тях думата морал, в какво се изразява фалшивият морал в България и снимали са се голи в банята.