Димитър Абрашев: Истината не струва пари!

Водещият на Директно с интервю в Uspelite.bg

14.07.2017 | 13:23 Редактор: Константина Маркова
Димитър Абрашев: Истината не струва пари!

Водещият на "Директно" Димитър Абрашев даде интервю за сайта Uspelite.bg. Какво сподели за журналистическата професия, знаковите истории, които е отразявал и какво ново предстои във всекидневното предаване, което води всеки делник в 17,50 часа - вижте в разговора:

Здравей, ти си журналист, който е отразил много събития, има голям опит и е спечелил много награди. Кога реши, че ще се занимаваш с това и как избра тази професия?

Бях на 16, когато започнах да водя рубрика в регионално радио. Когато станах на 18, вече знаех със сигурност, че това ще бъде моята професия.

В началото си мислех, че радиото е най-великата медия на света, защото всичко можеше да се каже веднага, независимо в коя част на света се намираш. Поради същата причина започнах и работа в БТА.

За тези 20 години през мен са минали хиляди събития и човешки съдби. Попаднах на различни места, професията ме срещна със световни лидери, с невиждани катаклизми, и ме изпрати на места, които са запечатани с лицето на човешката трагедия.

Всъщност, така е и днес, макар нещата да се променят. Откривам очарование в това човек да работи и в телевизия. Bulgaria ON AIR ми дава възможност с предаването „Директно“ да повдигам въпроси за проблемите тук и сега.

Всеки делник на живо в 17:50 часа обсъждаме важните теми за обществото и даваме трибуна на хората да изразят мнение на живо. От 10 юли „Директно“ дава гласност и на проблемите в страната - насочваме вниманието си отвъд София.

Започваме да отразяваме регионални истории от цяла България, за да може зрителите да погледнат на проблемите и през очите на хората извън столицата. Една от темите, на които обръщаме сериозно внимание, са проблемите в образованието и по-конкретно защо децата отпадат от гледна точка на Стара Загора и Видин, следват темите за консуматорското общество, чуждите инвестиции.

С какви трудности си се сблъсквал в работата и имало ли е момент, в който си искал да се откажеш? Кое те е накарало да продължиш напред?

Работата на журналистите понякога е постоянен сблъсък с трудности. Невероятно е колко много хора не искат истината да излезе наяве. Хора, които не искат да ти дадат информация, събеседници, които ти отказват интервю.

Особено трудно е, когато трябва да съобщиш лично на някого лоша новина, която променя живота му. Случвало ми се е няколко пъти. Сега журналистиката е изправена пред друга трудност - троловете, пропагандата и фалшивите новини. Това е огромна отговорност на всеки един от нас и зов за завръщане към един от основните принципи на нашата професия:

Проверявай информацията си минимум от два независими източника!

Никога, дори и сега, пред мен не е стоял въпросът дали да продължа. Знам, че хората, които четат, слушат или гледат новините, които им разказваме, искат да знаят истината.

Коя е новината, която си отразил с най-голямо желание и си бил нетърпелив да разкажеш на зрителите?

Репортерът никога не бива да гледа на събитията като на нещо, което няма търпение да съобщи. Понякога си първи, понякога те изпреварват. В днешно време рядко можеш да имаш новина, която да съобщиш първи, защото вече всеки човек със смартфон сам по себе си представлява медия. И всеки, който не се занимава с нашата професия, но попадне на точното място в точното време, може да съобщи новината първи.

Все пак, ако мога да дам пример за новина, която нямах търпение да съобщя, това е една история на десетина година. Върховният съд окончателно реши, че тогава онкоболната Теодора Захариева не е получила от МЗ животоспасяващи лекарства.

Тя просто спечели битката с държавата. Обадих се на Теодора, която беше на поредния протест в защита на правата на онкоболните, и ѝ казах, че е успяла. Че е спечелила битката. Тя не можа да повярва и дори се разплака от щастие. За съжаление обаче, няколко години по-късно загуби войната с рака.

Прочетете цялото интервю в Uspelite.bg