Да си видим кривиците и правиците с Eкспериментът в Dnes.bg…

Информационният сайт прави всяка седмица по един експеримент, в който показва проблемите, добрите практики и постиженията от реалния живот.

30.03.2015 | 14:27 Редактор: Доника Ризова
Да си видим кривиците и правиците с Eкспериментът в Dnes.bg…

Казусите се коментират и намират обратна връзка всеки петък в 9 часа в Сутрешен блок на националната телевизия България он ер.

 

Сигналите за нередности и предложения за експерименти се изпращат на info@dnes.bg.

 

Екип от журналисти заснема ситуациите,а видеата се публикуват в сайта и в страницата на сайта във Facebook.

 

Всеки петък от 9 часа в Сутрешен блок на националната телевизия „България он ер“ Александър Попов, журналист в Dnes.bg,  коментира казусите и ще търси отговор за обществената търпимост към даден проблем.

 

Казусите, които вече представихме:

 

Започнахме с един експеримент по столичния булевард "Александър Малинов", който свързва квартал "Младост" с центъра. Трафикът по него в час пик e повече от изнервящ.Част от него бе ремонтиран в края на миналата година, но задръстванията не са намалели. Голяма роля за пъпленето на колите играят и светофарите, които са през 200-300 метра.След малко повече от месец ще бъде пусната отсечката на метрото до Бизнес парка в „Младост“ 4, а до дни влакчетата ще стигат и до летището.

 

Целта на експеримента ни е да покаже дали този факт ще облекчи движението по булевард "Александър Малинов" или задръстванията ще си останат константа. Безпристрастната статистика сочи, че около пиковите часове разстоянието от 4 км се изминава за 21 минути.

 

Продължихме с един възлов район на столицата - Орлов мост, където всеки шофьор знае, че има камери, но въпреки това карат в бус лентата. Само за 3 минути успяхме да преброим 35 нарушители. „Водачи, които са склонни да платят глоба, но да спестят 3-4 минути чакане на светофара. Актът, ако те хванат, е 50 лева“, разказа Александър Попов.

 

„За тази рубрика ни провокира желанието на всички българи да живеем в подредена държава, в която се спазват правилата. Когато сме в социалните мрежи, пред камера и дори в приятелска компания изтъкваме колко ни е зле държавата, защото всички останали гледат да "минат метър" пред закона.

 

Казусите срещат засилен интерес и са коментирани и споделяни в социалните мрежи. Всеки може да изпрати своето предложение за експеримент на info@dnes.bg.