Ген. Чавдар Червенков: Подготвя се международна коалиция срещу тероризма

В "Полиграф" на 19 ноември, ген. Чавдар Червенков коментира мерките се за сигурност и опасенията от глобален тероризъм

20.11.2015 | 14:13 Редактор: Виргиния Стаматова
Ген. Чавдар Червенков: Подготвя се международна коалиция срещу тероризма

След атентата в Париж, за първи път са налице реални преговори и контакти (б. ред.) за създаване на световна коалиция срещу тероризма, коментира на 19 ноември в студиото на "Полиграф" с водеща Светла Петрова, ген. Чавдар Червеноков. И допълни: "Ясно е, че борбата срещу това явление трябва да се води по няколко пътища". Той окачестви като провален първия от тях, известен като опит за интеграцияпървия на етнически групи, различни от основното население на дадената държава. 

Генерал Червенков обясни неуспешния модел на мултикултурализма в Европа с британския опит, който сочи, че когато един човек попадне в чужда страна, чиито език не говори, търси хора, с които може да общува и които могат да му помогнат. Обикновено това са съграждани на въпросното лице, заселили се по-рано в страната. Така постепено се образуват анклави със собствени правила. В тези затворени общности живеят хора, които често не владеят официалния език. 

На въпроса на Светла Петрова защо всички западни държави са благсклонни към режимите в Саудитска Арабия, Катар, ОАЕ, за които се знае, че са донори на радикалните ислямски групировки, генерал Червенков изтъкна, че е налице двойнствен подход и че САЩ е основен поддържник на споменатите близкоизточни държави.

"България получава критика от САЩ, че не спазва достатъчно правата на човека или че не е интегрирала ромите, а за Саудитска Арабия, в която все още е норма убиването с камъни на публично място, не съм чул нито една критична дума. Очевидно зад това стоят политически интереси, висш пилотаж, който ние не разбираме", допълни той.