Дигитална национална коалиция

18.06.2014 | 10:00
Дигитална национална коалиция

Правителство, бизнес, университети, училища и БАН се обединиха в създаването на модерна  Дигитална национална коалиция.

От юни 2014 вече е факт у нас и е част от инициативата на Европейската комисия Grand Coalition for Digital Jobs.

Целта й е да извади на преден план проблема с недостатъчния брой професионалисти, които да работят в сферата на информационните и комуникационните технологии. Инициативата е по идея на европейския комисар по цифровите технологии Нели Крус ,  осъществява се  с подкрепата на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, а реализацията й в България е дело на политика Гергана Паси.

„ Днес в Европа има 6 милиона безработни младежи. Паралелно с това, по изчисления на ЕК, към 2020 г. се очаква да има около 900 000 незаети работни места за специалисти в областта на ИКТ. За период от 4 години виждаме, че по-скоро се свива процентът на завършилите такива професии. Към 2020 г. повече от 90% от всички професии ще изискват дигитални умения„ - казва Гергана Паси

За дигиталното обединение вицепремиерът Даниела Бобева изтъкна, че науката, високите технологии и иновациите имат водеща роля в осигуряването на икономически растеж, затова и тази инициатива е повече от необходима.  Тя изтъкна, че развитие на електронното управление у нас до 2020г са предвидени 140 милиона евро, които ще бъдат насочени към различни проекти.

За създаването на дигиталния съюз в България пристигна и началникът на кабинета на Нели Крус – холандският принц Константин Орански-Насау.

Проблемът по думите на Орански-Насау е със социален и икономически характер . Ако хората не  разполагат с ай ти умения,  те са непривлекателни за чуждестранните инвеститори. Това определено намалява и шансът за развитие на  конкурентни индустрии и вероятността от създаването на нови предприемачи.

Що се отнася до мястото на България върху АйТи картата на света – в различните класации, позициите й са различни.

"Промяната няма да се усети светкавично, ще отнеме време. Всеки ден се раждат нови технологии, бизнес модели,  така, че да бъдем запознати с този сектор, да обучим и тренираме хората наистина добре не може да се ограничи времево, то продължава. Но фактът, че ние го правим днес, означава, че сме запознати с проблема  и с предизвикателствата и сме готови да се справим с възможностите пред нас" - казва Орански-Насау.

Вижте целия материал във видеото.