Сбербанк обжалва наложените санкции в Европейския съд

От банката посочват, че ще коментират казуса, след излизането на решение

24.10.2014 | 12:10 Редактор: Мариета Иванова
Сбербанк обжалва наложените санкции в Европейския съд

Руската Сбербанк потърси Европейския съд с иск за отмяна на наложените по- рано санкции, съобщават от пресцентъра на банката.

От информацията става ясно, искът е подаден на 23 октомври.

„Тъй като случаят е предмет на контрол от Съда на Европейския съюз и в съответствие с обичайната практика за този вид проблеми, банката няма да коментира казуса до окончателното решение на съда,“ става ясно от съобщението, цитирано от РИА-Новости.

През юли САЩ и ЕС въведоха санкции срещу редица крупни руски финансови институции, като впоследствие ограниченията бяха разширени.

Ограниченията блокират кредитирането от американски и европейски инвеститори с нови заеми за срок по-дълъг от 30 дни за Сбербанк,  ВТБ, Газпромбанк, Росселхозбанк и Внешекономбанк. Санкциите забраняват и купуването на акции и инвестиционни бонове от споменатите банки със срок на обращение по-дълъг от 30 дни.

В рамките на последния пакет санкции, въведен на 12 септември 2014, ЕС ограничи достъпа до европейския капиталов пазар на редица компании, сред които Роснефт, Транснефт и Газпром нефт.

На 9 и 10 октомври Европейския съд регистрира дава иска-на милиардера Аркадий Ротнеберг и на Роснефт, които оспорват решение на Съвета на ЕС за включването им в черния списък за санкции на ЕС.