7 мощни лидерски съвета от Уорън Бъфет

Уорън Бъфет е известен филантроп, магнат и инвеститор

16.11.2014 | 14:57 Редактор: Ирина Георгиева
7 мощни лидерски съвета от Уорън Бъфет

Най-успешният инвеститор на 20 век има едно-две неща, които може да те научи за това как да си по-добър лидер. Уорън Бъфет е известен филантроп, магнат и инвеститор.

Като главен изпълнителен директор и най-големият акционер на Berkshire Hathaway, той се нарежда сред най-богатите хора в света. Той е умен, разбира от бизнес, дори и на над 80 годишна възраст.

"Оракулът на Омаха" е изключително "пестелив" прахосник и обича само стойностните инвестиции. С обещанието си да дари 99% от богатството си, показва как работи старата школа. Ако сте енергичен и успешен лидер (или искате да бъдете), то вижте на какво може да ви научи лидерството, мъдри ходове и скромност.

1. На риск

"Рискът идва, ако не знаете какво правите." - казва Бъфет. Това означава, че можете да направите едно от следните две неща. Или може да бъдете голям комарджия и да поемате повече рискове, или може да научите какво е нужно да направите, играейки малко по-бавно, и по този начин да минимизирате рисковете си. 

Очевидно е, че вторият подход е по-добър, но това не означава, че води до незабавно удовлетворение. Оставете фантазиите си за милиони долари на заден план достатъчно дълго, че да получите контрол на вашите рискови фактори.

2. На репутация

"Отнема 20 години, за да се изгради репутация и 5 минути, за да се съсипе. Ако мислите за това ще правите нещета по различен начин." Това важи особено много за дигиталната ера, че нещо, когато е написано или на видео, то е завинаги. 

Не забравяйте за конгресмен Антъни Уейнър, който публикува снимка със своите гениталии и не бъдете като него. Неговата репутация е съсипана.

3. На това с кой да се обграждаш

"По-добре е да се размотаваш с хора, които са по-добри от теб. Избери сътрудници с такова поведение, което е по-добро от твоето и се опитвай да се насочиш в тази посока". Вероятно все още не сте готов да бъдете ментор, но ако се обградите с по-добри хора, те ще ви помогнат да се развиете.

"Както казвам на децата си: Ако искате да се извисите като орел в живота, то не може да сте заобиколен от пуйки." - споделя Бъфет.

4. На добър мерник

"В света на бизнеса винаги огледалото за задно виждане е по-ясно от предния прозорец." - шегува се Бъфет. Разбира се това е вярно за всеки един аспект от живота ви. Спрете все пак и с огледалото за обратно виждане, когато си извадите нужните поуки от него. Движете се напред, дори и да имате препятствия.

5. На глупави грешки

"Купих си компания за обувки в средата на 90-те, която се казваше Dexter Shoe и платих $400 млн. долара за нея. И тя фалира. По същия начин инвестирах и в Berkshire stock  $400 млн. долара, а в момента е на стойност около $ 400 млрд. долара. Но аз съм взимал много глупави решения и това е част от играта.

Няма успял човек, който да е защитен от грешки и това е добре. Всяко препъване е възможност за поука и да обърнете повече внимание към бъдещите си проекти.

6. Да знаете кога точно да напуснете

Отървете се от упорството и знайте кога една врата се затваря. Не всеки проект си заслужава спасяването. Не забравяйте обаче, че се отварят много други врати.

7. На пестеливост

Бъфет е легендарен пестеливец. Той живее в същата си къща в Омаха, Небраска, която си е купил през 1958г. за $31 500. Известен е със скромността си, която включва и обичта му към хамбургерите на McDonald's  и Кока-кола череша. Той презира технологиите като компютри и луксозни автомобили. Въпреки че богатството си на милиарди, той печели $100 000 годишно от Berkshire Hathaway. Заплатата му не се е променила през последните 25 години.

Днес, по-голяма част от лидерите трупат колкото се може повече богатство и живеят екстравагантно. Те трябва да вземат пример от Бъфет.

Вслушайте се в мъдростта на "оракула от Омаха".
Тези думи на мъдрост идват от десетилетия опит, успехи и провали. Защо да повтаряте грешки, от които вече някой е извлякъл поука?