"Първата ГМО смърт в Европа"

Или защо за глупостта няма вносни мита

24.07.2015 | 11:25 Редактор: Константин Томов

Предпазливостта изглежда най-разумният подход към генното модифициране. Най-добре е да минат години на изпитания и проверки, преди продуктите, в които сме си позволили да редактираме работата на Твореца, да се озоват в хладилниците им.

 

Но предпазливият подход е едно, а ирационалният, панически страх - нещо съвсем друго. В случая с ГМО често той не се основава на каквато и да било достоверна информация. Подходящ пример бе "първият смъртен случай от ГМО в Европа", разпространен усърдно от много български медии и сайтове.

Още по темата

ИСТОРИЯТА ЗА ИСПАНСКИЯ СТУДЕНТ, който получил фатална алергична реакция от консумирането на домат с добавени рибни гени, всъщност започна като измишльотина на сайт за фалшиви новини - нещо като българския "НеНовините". Подобни домати не съществуват. Единствената одобрена (само в САЩ) генна модификация на домат бе с цел те да не омекват бързо по стелажите, и не се оказа особено успешна. Подобни продукти за момента не се внасят от нито една европейска държава. Но за глупостта, изглежда, не важат нито забрани, нито мита.