Девет храни срещу зимата

Природата може да осигури най-добрата защита срещу върлуващите простуди и грипове. А също и най-вкусната

21.10.2014 | 11:00 Редактор: Константин Томов
Девет храни срещу зимата

Не е необходимо да опустошавате кварталната аптека, за да се приготвите за предстоящото застудяване. Ето девет храни, с които ще понесете несравнимо по-леко зимния сезон.

 

 

ГЪБИ. Те съдържат две основни оръжия срещу настинка – селен и бета глюкан. Селенът помага на белите кръвни телца да се борят с вирусите, а бета глюканът засилва имунната система.

ЧАЙ. Пет чаши черен или зелен чай на ден могат да направят имунната система четири пъти по-силна. Главната причина е съдържащият се в листенцата танин.

 

 

КИСЕЛО МЛЯКО. Храносмилателната система е сред най-важните съюзници на имунната система. Най-добрата "поддръжка" за нея са пробиотиците в киселото мляко. Разбира се, важно е то да е направено от истинско мляко и с правилните бактерии.

СТРИДИ. Цинкът е много важен за имунната система – той активира белите кръвни телца, които атакуват вражеските бактерии и вируси. В средно голяма стрида се съдържа цялото необходимо дневно количество.

 

 

ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ. Подобно на цитрусите, те са богати на витамин C. Една червена чушка съдържа 150 милиграма - повече от нужната дневна доза.

МОРКОВИ И КАРТОФИ. Богати на бета каротин, който в организма се превръща във витамин А и усилва имунната система.

СЛЪНЧОГЛЕДОВО СЕМЕ. Семките са един от най-добрите естествени източници на витамин Е, особено важен за белите дробове. Имайте предвид обаче, че са несравнимо по-полезни сурови, отколкото печени.

Още по темата

ОВЕСЕНИ ЯДКИ. Богати на бета глюкан, който увеличава съпротивителната сила на организма.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ. В една балансирана диета могат да се съдържат всички необходими витамини и минерали. В съвременното ни ежедневие обаче често е трудно да я поддържаме. Таблетките могат да компенсират храните, до които нямате достъп в момента. Но естествените продукти са винаги за предпочитане.