Блатер напуска футбола

Интервю за WSJ

23.12.2015 | 07:43
Блатер напуска футбола

Дългогодишният шеф на FIFA Сеп Блатер обяви решението си да напусне футбола, съобщи WSJ. По-рано FIFA го отстрани заедно с Мишел Платини от заемане на футболни постове за осем години.

В интервю за Wall Street Journal Блатер казва, че се оттегля напълно от футбола и казва, че е работи във FIFA 40г.

„Приключих работата си във футбола.. Сега не ме тревожат разговорите за миналото, защото то беше по-бляскаво от бъдещето ми“, казва Блатер.

В интервюто той критикува Мишел Платини и бившия генерален секретар на FIFA Жером Валке. Според него и двамата са претендирали за поста, което предизвикало конфликта.

Блатер казва още, че работата му в организацията не е била еднозначна. „

Световните първенства се разпределяха по препоръки, да не кажа повече, на правителствата на страните“, казва Блатер.

Бившият президент разказва как през 2010 Пратини говорил с него за подкрепа на кандидатурата на Катар за домакинство на световното през 2022. Отначало шефът на UEFA предполагал, че това ще позволи да бъде заподозряна FIFA в корупция, но след това променил мнението си. Блатер предполага, че причина за това е станал обяд на Платини с френския президент Никола Саркози и един от членовете на кралското семейство на Катар. WSJ припомня, че двете страни си сътрудничат в авиостроенето.

„Престанах да вярвам на нашата организация на 27 май, след намесата на американските правоохранителни органи“, признава Блатер, разказвайки за ареста в Цюрих. „В този ден представиха FIFA като мафиозка групировка“, каза той.

В понеделник Етичната комисия на FIFA отстрани Блатер и президента на UEFA Мишел Платини от заемане на футболни постове за 8г. След това Блатер каза, че ще обжалва.