Как XXI век заплашва живота ни?

Изследователите обвиняват съвременния начин на живот като причината за 90% от случаите на рак

17.12.2015 | 08:50 Редактор: Ирина Георгиева
Как XXI век заплашва живота ни?

Съвременният начин на живот е причина за 90% от случаите на рак, сочи ново изследване, цитирано от The Independent. Нездравословната храна, липсата на физически упражнения, стрес и замърсяване се посочват като основните фактори за образуването на рак на белия дроб, на гърдата и на простата.

Изследователи от университета Стоуни Брук в Ню Йорк разгледали генетичните "отпечатъци" на няколко ракови заболявания, за да се опитат да разберат колко голям е рискът от фактора на околната среда, допълват от The Times.

Доклад, публикуван в научното издание Nature съобщава, че 90 на сто от най-често срещаните видове рак са причинени от външни фактори, а не от клетъчни "грешки" в организма.

Във външните фактори влизат замърсяването, ултравиолетовата радиация и стресът, а на второ място се нареждат нездравословното хранене и физическите упражнения.

Резултатите посочват, че здравословният начин на живот е ключов елемент за намаляването на риска от рак. Отказването на цигарите, редовните физически упражнения и доброто хранене може би са превантивни мерки в борбата с рак.

Раковите заболявания се появяват, когато дефект в ДНК-то кара клетките да нарастват с по-бързи темпове. Това може да бъде причинено от по-голямо натоварване върху клетката или при нейното делене.

Според по-рано проучване във Великобритания от 2015г. около 40 на сто от случаите на рак е можело да се предотвратят чрез здравословен начин на живот.