Европейците са първенци по пушене и пиене на алкохол

Повече от половината европейци са с наднормено тегло, показва доклад на СЗО

23.09.2015 | 14:41 Редактор: Ирина Георгиева
Европейците са първенци по пушене и пиене на алкохол

Населението в Европа пуши и консумира най-много алкохол спрямо останалите хора по света, сочи доклад на СЗО. Повече от половината европейци са с наднормено тегло, предпоставка за редица сърдечно-съдови заболявани и рак, пише Business Insider, позовавайки се на здравните власти.

Доклад на Световната здравна организация (СЗО) съобщава, че макар много европейски страни да са намалили факторите, които предизвикват преждевременна смърт, то процентът на хора с наднормено тегло, пушачите и тези, които консумират алкохол "остава тревожно висок".

"Европейците пият алкохол и пушат повече от всички други. Ние сме световни шампиони. И това не е добър рекорд." - заяви Клаудия Щайн, директор на подразделението за информация, статистика, изследвания и иновации в СЗО.

Щайн допълва, че това оказва най-сериозно въздействие върху младите хора, тъй като животът им може да бъде съкратен преждевременно, освен ако не се направи нещо, за да се намали пушенето, пиенето и калориите.

Малко под 60% от хората в европейския регион са или с наднормено тегло или затлъстяване, а 30 на сто "употребяват" тютюн. Около 11 литра чист алкохол се пие от човек годишно.

В доклада се посочва, че продължителността на живота в Европа нараства с всяка изминала година и се прогнозира растеж с 1,5% до 2020г.

Това означава, че броят на хората, чиито живот е прекъснат от сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет и хронични респираторни заболявания непрекъснато намалява, казва още Щайн.

Понижават се и нивата на смъртността, причинена от външни фактори, като например пътнотранспортни произшествия и самоубийства - това показват данните, сравнени с последния европейски здравен доклад от 2012г.

Сузана Джейкъб, регионалният директор на СЗО за Европа, приветства подобряването на здравеопазването и повишението на продължителността на живота, но добави предупреждение:

"Има много реален риск, че това увеличение може да бъде изгубено, ако тютюнопушенето и консумацията на алкохол продължи със същия темп. Това се отнася особено за младите хора, които може да не живеят толкова дълго, колкото техните баби и дядовци." - обясни Джейкъб.

Докладът обръща поглед и върху равнищата на ваксиниране и е установено, че се покриват добри нива.

Нарастват нивата на имунизираните - от 93,4% през 2010г., 93,7% през 2011г. и 94,6% през 2012г. и непрекъснато се увеличават.