Три рецепти за щастие от Ерик Рипер

Шеф на Le Bernardin в Ню Йорк Сити

26.08.2015 | 10:28
Три рецепти за щастие от Ерик Рипер

Ерик Рипер, майстор-готвач

Аз съм Ерик Рипер, шеф на Le Bernardin в Ню Йорк Сити. Животът ми, ежедневието ми е разделено на три. Една трета от деня ми е посветена на работата. Една трета от деня ми е за семейството. И една трета - за мен.

Днес ще готвим риба тон. Първата рецепта е за Le Bernardin. Втората рецепта ще бъде посветена на семейството ми. Третата рецепта ще бъде това, което бързо приготвям за себе си.

 

Още по темата

Карпачо от риба тон с хамон иберико

Нарязвам рибата тон и след това я изтънявам. Ако е много тънка, губите текстурата. Ако е дебела, не е приятна.

Чинията ми помага да режа. После рибата отива в чинията.

После овкусявам с малко сол, чер пипер, зехтин. И добавям малко хамон иберико..

Много трудно се намира. Много е скъпа.

Малко каперси. Няколко крутона, няколко капки лимон най-накрая. И готово.

Храната, която приготвям за ресторанта е много изтънчена. Много е сложна. Трябва да е креативна.

 

Стек от риба тон и рататуй

Овкусявам рибата, добавям зехтин. Тиганът ми трябва да е много нагорещен.

Очевидно не бива да изгори рибата. Тя трябва да получи хубав цвят.

Искам хубава коричка.

Рибата се пържи по две минути от всяка страна.

Ще я свалим от огъня, ще я нарежем. Тук съм си направил рататуй. Тук имаме тиквички, патладжан, домати, чушки. Рибата тон се поставя върху моя рататуй. Добавям малко босилек наоколо, не върху рибата.

Това ще сервирам на семейството ми.

Тази вечер има рататуй - това е великолепна храна, много вкусна, не е сложна за приготвяне.

 

От Япония - шираши с риба тон - това е суши ориз и сашими.

Рибата тон се овкусява с малко сол. Правя си моя подправка, леко пикантна. В нея има малко чили, малко лук, чесън, цитруси. Ще покрия с нея рибата тон.

В тигана слагам малко зехтин и когато е сгорещен ще сложа рибата.

Няколко секунди от всяка страна. Вижте - розова е отстрани, а има коричка. Само няколко секунди още и я свалям. 1-2-3-4-5. Готово.

Вадя я. Имаме жасминов ориз.

После ще нарежа рибата и ще видим как е почти сурова като сашими.

Рибата се реди върху ориза.

Дори като готвя за себе си искам храната да изглежда добре.

Добавям малко зехтин и соев сос. Риба тон с ориз.

 

Вярвам, че животът трябва да бъде прост и най-хубавите неща в живота са прости.

Като гледам в бъдещето искам семейството ми да бъде щастливо, работодателят и ресторантът ми да просперират, това ще ме направи щастлив самият мен.

Вижте как се преготвят рецептите във видеото.